Technology

Sterke groei van Rapid.Tech, beurs steeds internationaler

Rapid.Tech heeft zijn positie als additive manufacturing beurs verder versterkt. De editie van vorige week trok méér bezoekers en was vooral internationaler. Opvallende conclusie van een van de exposanten: de industrie neemt het thema additive manufacturing serieuzer.

 

Toeleveranciers in 3D printindustrie presenteerden zich nadrukkelijk

Rapid.Tech 2016 trok dit jaar 4500 bezoekers (plus 13%); groeide qua oppervlak met 24% en wist bezoekers uit 19 landen en exposanten uit 17 landen te trekken. Bijna de helft van de bezoekers had er een reis van meer dan 300 kilometer voor over. Volgens Antonius Köster (CEO van Antonius Köster GmbH & Co en lid van de exposantencommissie) is definitief bevestigd dat de verlening naar 3 dagen (dit jaar voor de tweede keer) een juiste beslissing is geweest. Van hem is de opmerking afkomstig dat de industrie het thema serieuzer neemt. “3D print wordt dit jaar veel serieuzer genomen door de industrie.” Michael Eichmann van Stratasys denkt er net zo over. Hij zegt dat de groei in zowel bezoekers- als exposantenaantallen mede toe te schrijven is aan de toenemende relevantie van additive manufacturing voor tal van industriesectoren. Een nieuw onderdeel van het congresprogramma was dit jaar dan ook ‘Additive Lohnfertigung’. Ttoelevering van 3D geprinte onderdelen begint zich duidelijk te ontwikkelen als een businessmodel dat door toeleveranciers omarmd wordt. In de keynote lezingen van Siemens, Volkswagen en Stratasys kwam nadrukkelijk aan de orde dat 3D printen in toenemende mate wordt ingezet voor echte productie-onderdelen.

 

‘Additive Lohnfertigung’

Een van de toeleveranciers die zich presenteerde op Rapid.Tech was Kegelmann Manufacturing, dat recent nog geïnvesteerd heeft in nieuwe metaalprinters van Concept Laser. De Duitse toeleverancier heeft een strategisch partnerschap afgesloten met Concept Laser dat onder meer voorziet in het uitwisselen van kennis over de reproduceerbaarheid en het optimaliseren van 3D metaalprinten voor serieproductie. De toeleverancier gebruikt onder andere de M2 cusing Multlaser van Concept Laser, een 3D metaalprinter die voorzien is van twee laserbronnen van elk 400 W en het optionele QM kwaliteitsmonitoringsysteem. “Daarmee onderstrepen we waarden zoals snelheid, flexibiliteit en proceskwaliteit”, aldus Kai Kegelmann. Een andere toeleverancier die in Erfurt zijn ervaringen deelde, is GKN Sinter Metals. Onlangs heeft de automotive toeleverancier nog een Beta-versie van de Metalfab1 van Additive Industries gekocht. Toolcraft, een derde Duitse toeleverancier die sterk inzet op additive manufacturing, liet op de beurs onder andere zien hoe men meewerkt aan het Hyperloop project van Elon Musk. Het team van de TU München is een van de teams die deze zomer hun concept mag tonen als prototype. Toolcraft 3D print een tweedelige compressorbehuizing.

De start up winnaar van vorig jaar, Print2Taste, heeft het 3D printen van levensmiddelen verder door ontwikkeld en demonstreerde live het printen van marsepein (Foto: Print2Taste)
De start up winnaar van vorig jaar, Print2Taste, heeft het 3D printen van levensmiddelen verder door ontwikkeld en demonstreerde live het printen van marsepein (Foto: Print2Taste)

 

Marsepein 3D printen

Print2Taste presenteerde het plug and play 3D Food Printing systeem Bocusini. Print2Taste is de winnaar van de start up award die vorig jaar op FabCon en Rapid.Tech werd uitgereikt. Inmiddels heeft het bedrijf een 3D printer voor voedsel ontwikkeld dat via een smartphone app bediend kan worden. Met de app creëer je je eigen design en vervolgens wordt dit in marsepein geprint. Marsepein is het eerste levensmiddel dat voor de Bocusini geschikt is om te printen. Andere levensmiddelen volgen. Taste2Print richt zich met het systeem op professionele gebruikers, zoals banketbakkers, cateraars en restaurants.

De volgende editie van Rapid.Tech vindt plaats van 20 tot en met 22 juni 2017.

Back to top button