3D printmarktTechnology

Start-ups die 3D printen echt toegankelijk maken

Start-ups in de 3D printindustrie zijn bezig innovatie enorm te versnellen. Ze leggen gevestigde spelers het vuur aan de schenen of zoeken niches op, die anderen laten liggen. 3D Print magazine zet een aantal interessante start-ups in de 3D printwereld op een rij: Botspot. Trinckle en 3Yourmind.

 

Bedrijven als Botspot, Trickle en 3Yourmind veroveren vanuit hun niche de 3D printmarkt

Dat start-ups belangrijk zijn voor de additive manufacturing industrie beseft ook Hans Langer, oprichter en eigenaar van 3D printerfabrikant EOS. Hij is een van de Duitse investeerders in jonge bedrijven met veel belovende technologie. Daartoe heeft hij samen met de technische universiteit van München (TUM) en BMW een start-up centrum opgericht. Daarin gaat het niet eens zozeer puur om de technologische innovatie van de start-ups, maar vooral om de verdienmodellen. Hoe kun je geld verdienen met de innovatie?

 


Botspot: full bodyscan in fractie van een seconde

Dat kan bijvoorbeeld door heel snel grote objecten te scannen en data voor 3D modellen te verzamelen. Dat doet de Berlijnse start-up Botspot. Het bedrijfje zegt sneller te scannen dan een mens met de ogen knippert. Of dat zo is? Feit blijft dat Botspot in 1/100e seconden een voorwerp kan scannen. Het kan ook zwarte en spiegelende oppervlakken scannen met de zelf ontwikkelde botscan. Op een paar centimeter wordt daarbij niet gekeken, want de botscan is een full body scan. Het scannen van een volledig mensenlichaam vergt een fractie van een seconde, wat niets afdoet aan de detaillering (1308 MP). Punt voor punt wordt gescand; in de hoogste resolutie zit er 0,2 mm tussen twee punten in. Het basismodel scant afmetingen van 1 bij 1 bij 2,1 m. Omdat de laser is opgebouwd uit modules, kan men eenvoudig kleinere versies maken. Voor het scannen hebben de ondernemers geen lasertechnologie nodigAls dataformaat is de gebruiker flexibel: STL, jpeg, PLY of een serie andere formats.

 

Trinckle: consument wordt co-creator

Ook bij Trinckle draait alles om data, maar wel op een heel andere manier. Trinckle heeft software ontwikkeld waarmee de eindklant opeens co-creator wordt. Bedrijven kunnen de software van Trickle integreren in hun website, hun eigen designs inbrengen en daarna klanten mee laten designen aan producten die uiteindelijk uit de 3D printer komen. De start-up speelt hiermee duidelijk in op een trend die je meer ziet: consumenten inzetten als co-creator. Grote CAD-concerns zijn daar ook mee bezig, maar de oplossing van Trickle om de software te embedden in de website is geniaal. Een van de Nederlandse bedrijven die de software inzetten, is Luxexcel. De Zeeuwse fabrikant van 3D geprinte kunststof optieken voor LED-verlichting laat klanten via de Trickle software eenvoudig hun eigen design maken. Achter de configurator draait de Trinckle software.

 

3Yourmind
Benieuwd wat het 3D printen van dit model kost? 3Yourmind legt de link tussen designsoftware en de 3D printservice bureaus.

3Yourmind: prijzen vergelijken

De wens van veel designers: direct vanuit je tekenpakket een 3D printer aansturen. 3Yourmind gaat nog een stap verder. De Duitse start-up heeft inmiddels voor 11 CAD-software pakketen een plug in ontwikkeld waarmee een 3D model direct doorgestuurd kan worden naar een 3D print service bureau. De data voorbereiding voor het 3D printen gebeurt in de software. Maar wat echt bijzonder is, is dat je in de CAD-omgeving online offertes krijgt van 3D print servicebureaus en de prijzen hiervan kunt vergelijken. Ook de prijzen van verschillende materialen zijn te vergelijken, zodat je als designer een afgewogen beslissing kunt maken van welk materiaal je je product laat 3D printen. Eveneens levertijden worden aangegeven. En de software controleert online of het model wel geprint kan worden. Daarna is het bestellen een kwestie van een muisklik.

 

Back to top button