Applicationsdesign

SLM Solutions en Divergent 3D werken samen aan platform voor auto-industrie

Komt er een 3D geprinte sportauto aan? Of méér? SLM Solutions kondigt aan de samenwerking met Divergent 3D te verdiepen. Ze zijn een strategische samenwerking met elkaar aangegaan. SLM Solutions en Divergent 3D gaan gezamenlijk zowel hard- als software ontwikkelen. Daarmee moet het Divergent Manufacturing Platform schaalbaar worden zodat massaproductie volgens dit concept kan plaatsvinden. 3D metaalprinten speelt er een wezenlijke rol in.

 

3D metaalprinterfabrikant ziet omzet stijgen maar leidt flink verlies

De kern van het Divergent 3D concept zijn de 3D geprinte metalen koppelstukken voor het buizenframe van de auto. Dit concept kan ingezet worden voor het design en de productie van complexe structuren, zoals auto’s maar ook andere producten. In eerste instantie richt het Amerikaanse bedrijf zich op de automobielindustrie. Want het wil die quasi heruitvinden. Een tijdje terug heeft ook de Franse autogroep PSA aangekondigd samen te gaan werken met Divergent 3D. De Fransen hebben een belang in de starup genomen.

 

 

Lagere productiekosten voor auto’s

Divergent wil auto’s meer ecologisch gaan designen en bouwen. Het middel is een lichtgewicht constructie, die schaalbaar is, veel designvrijheid geeft en tegelijk veilig is. Daartoe hebben de engineers zogenaamde Node ontwikkeld, een 3D geprint koppelstuk. Dit verbindt carbon fiber structuurdelen met elkaar. Op die manier kun je binnen minuten een compleet autochassis in elkaar zetten. Daar worden dan de kunststof plaatdelen aan bevestigd. De voordelen van het concept zijn schaalbaarheid en lichtgewicht, dus ecologischer dan de huidige auto’s, De productiekosten vallen aanzienlijk lager uit vergeleken met de massieve investeringen die autofabrikanten nu moeten doen in de ontwikkeling en productie van een nieuw model.

 

Divergent 3D
Zo ziet een chassis van de supercar van Divergent 3D eruit. Het kan heel snel aangepast worden dankzij de Nodes.

 

Goedkoper produceren, meer designvrijheid

Kevin Czinger, oprichter en CEO van Divergent 3D, ziet in SLM Solutions dé partner om zowel de hard- als de softwarekant van het platform verder te ontwikkelen. Het gaat dan met name om de productie van de metalen koppelstukken, de Node. Deze worden 3D geprint. Hans-Joachim Ihde, voorzitter van de raad van toezicht van SLM Solutions, zegt onder de indruk te zijn van de snelle ontwikkeling van Divergent 3D en de implementatie van het concept. “Door de samenwerking kunnen we fabrikanten ondersteunen met tools die een innovatieve, winstgevende en milieuvriendelijke productie van auto’s mogelijk maken.” Hij wijst daarnaast op de besparingsmogelijkheden die het platform biedt en de designvrijheid.

 

SLM verkoopt 130 metaalprinters in 2016

3D metaalprinterfabrikant SLM Solutions heeft overigens per saldo 2016 goed kunnen afsluiten. Ondanks dat de overnameperikelen door GE Additive – die uiteindelijk strandden op een koppige aandeelhouder – groeide de omzet in 2016 met 22% naar ruim 80 miljoen euro. Vorig jaar verkocht de onderneming 130 machines tegenover 102 een jaar eerder. Er werd wel verlies geleden: na belastingen 3,48 miljoen euro. Dat is fors meer dan het jaar daarvoor (winst van 2,16 miljoen euro. Het EBITDA bedroeg 3 miljoen euro. Voor dit jaar rekent SLM Solutions op een groei van de omzet naar 110 tot 120 miljoen euro.
In de Benelux wordt SLM Solutions vertegenwoordigd door EKZO

Back to top button