ManufacturersTechnology

Sintratec S1: desktop laser sinter 3D printer

De Zwitserse start-up Sintratec wil laser sinteren als 3D printtechnologie voor kunststof onderdelen toegankelijk maken voor productontwikkelaars en prototypebouwers. Daarom heeft het team een compacte laser sinter 3D printer ontwikkeld op basis van een diodelaser. Met de Syntratec S1 gaat men nu de professionele markt op.

 

In Zwitserland gebouwd laser sinter systeem voor € 20.000

SLS 3D printers leveren hoogwaardige kwaliteit, fijne detailleringen en in PA12 dat hittebestendig is. Maar de printtechnologie vergt doorgaans een forse investering. Niet alleen in de printer zelf, ook in de randvoorwaarden. Hierdoor kunnen prototypebouwers en productontwikkelaars deze printtechnologie niet inzetten zoals je bijvoorbeeld FDM printers gebruikt. Desktop versies zijn er nog amper. Terwijl de prints wel heel goed passen bij functionele prototypes of zelfs kleine series.

 

Diode laser en nieuw optisch systeem

“Daarom hebben we systematisch alle componenten van zo’n systeem op de weegschaal gelegd”, zegt Christian von Burg, een van de drie oprichters van Sintratec en verantwoordelijk voor de technologie. Voor elk onderdeel heeft de fabrikant de afweging gemaakt of de tot nog toe gebruikte techniek echt noodzakelijk is of dat je vergelijkbare resultaten kunt bereiken met eenvoudigere oplossingen. De twee kerncomponenten zijn de laserbron en de spiegels voor de straalgeleiding. De CO2 laserbron hebben ze vervangen door een laserdiode. Het mechanische deel en de optische componenten hebben ze van de grond af opnieuw ontwikkeld. Door ook nog eens het bouwvolume te reduceren tot 120 bij 120 bij 180 mm, hebben ze de verkoopprijs van de Sintratec S1 op € 20.000 weten te houden. Made in Switserland.

 

Sintratec S1 scoort op prijskwaliteit verhouding

“Vergeleken met andere systemen ligt ons wezenlijke voordeel in de prijskwaliteit verhouding”, meent Christian von Burg. De benodigde software maakt onderdeel uit van het systeem en wordt meegeleverd. Updates zijn gratis. Het systeem is compact en past op een rolcontainer of bijzettafel. Een 220V stopcontact is voldoende. Dat de Sintratec S1 zijn beperkingen heeft in het bouwvolume erkennen de drie oprichters van het bedrijf direct. Maar productontwikkelaars kunnen hun ontwikkeltrajecten nu drastisch verkorten doordat ze hun eigen lasersinter stukken kunnen 3D printen. Voor prototypes volstaat het bouwvolume. De lage prijs in combinatie met een compact systeem dat alleen een stopcontact vraagt, maakt de SLS technologie voor hen bereikbaar.

In november neemt Sintratec deel aan Formnext in Frankfurt. In het 3D Print magazine van september kun je een uitgebreider interview met de drie oprichters lezen.

 

 

Back to top button