Technology

Samenwerking EOS en MTU in kwaliteitscontrole voor AM

De Duitse bedrijven EOS en MTU hebben een strategisch partnerschap gesloten. Ze gaan gezamenlijk onderzoek doen naar het controleren en beheersen van de kwaliteit van additive manufacturing van metalen componenten, met name turbine onderdelen.

 

Sensorsysteem EOS aangevuld met optische controle MTU

De bedrijven hebben al direct een resultaat te melden. MTU heeft zelf de voorbije jaren een systeem ontwikkeld dat gebruik maakt van optische tomografie. Ze kunnen hiermee laag voor laag de opbouw controleren door het zowel het recoaten in de machine als het belichtings- en smeltproces met speciale camera’s te volgen. Hiermee bewaakt men het proces om mogelijke defecten in het product direct te registreren, zonder dat achteraf kostbaar onderzoek nodig is. Bij deze ontwikkeling hebben de twee bedrijven al intensief samengewerkt. MTU gebruikt namelijk machines van EOS.

 

Doorbraak naar serieproductie
Volgens Adrian Keppler, hoofd sales en marketing bij EOS, is nu het moment aangebroken om de volgende stap te zetten. Daarom is de technologische samenwerking in een partnerschap vastgelegd. Daarmee komt de technologie voor een bredere doelgroep beschikbaar. De focus ligt op het kwaliteitscontrolesysteem. Algemeen geldt dit als een van de meest belangrijke thema’s momenteel in additive manufacturing. Tijdens zijn presentatie op EuroMold zei Keppler nog dat het monitoren van de kwaliteit tijdens 3D-metaalprinten een van de essentiële stappen is wil de techniek doorbreken als productietechnologie. Toen kondigde EOS overigens al aan met camera’s te gaan werken, nu blijkt dus dat het om de technologie van MTU gaat die toegankelijk wordt gemaakt voor een breder publiek. Kepler denkt dat de combinatie van de sensorgebaseerde aanpak van EOS met de optische monitoring van MTU een meer holistisch beeld van de kwaliteit van de 3D-metaal geprinte onderdelen oplevert. Een groot deel van de kwaliteitscontrole die tot nog toe achteraf plaatsvindt, kan nu tijdens het proces al gebeuren. Dat levert een behoorlijkekostenbesparing op.

 

Documentatie
Thomas Dautl, hoofd productietechnologie bij MTU, ziet in de combinatie van de twee systemen dé kwaliteitsanalysemethode voor het totale productieproces. Deze levert de volledige benodigde documentatie op voor de aerospace componenten die op deze wijze worden vervaardigd. “MTO en OES stimuleren hiermee dus gezamenlijk de gekwalificeerde toepassing van additive manufacturing in de aerospace engineering en verlagen tegelijkertijd de kosten.” Ook hij ziet dit als een essentiële stap om seriematig metalen componenten te vervaardigen met additive manufacturing.

In de Benelux wordt EOS vertegenwoordigd door Bendertechniek.

 

Back to top button