Technology

Rotterdamse haven krijgt Fieldlab Additive Manufacturing

De haven van Rotterdam krijgt een eigen Fieldlab Additive Manufacturing met 3D metaalprinters. Dat is vandaag bekend gemaakt bij de presentatie van de resultaten van een pilot voor 3D printen van reserveonderdelen voor de maritieme industrie.

 

Vervolg op succesvolle pilot 3D printen spareparts

Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf: “3D printing is veelbelovend maar ook complex. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Er zijn maar weinig bedrijven met voldoende expertise en middelen om zelf aan de slag te gaan met 3D metaal printing. Daarom nemen we het initiatief om een Fieldlab op te zetten waar bedrijven en kennisinstituten bij kunnen aansluiten.” Castelein ziet 3D printen van reserveonderdelen als een logische stap als Rotterdam de slimste haven van de wereld wil zijn. Uiteindelijk is dat goed voor het bedrijfsleven en de werkgelegenheid.

 

Na de zomer van start

In de tweede helft van het jaar moet de eerste 3D metaal printer in gebruik worden genomen. nemen. Er worden enkele miljopenen euro’s in het fieldlab geïnvesteerd. De uiteindelijke omvang hangt mede af van het aantal bedrijven en instellingen dat gaat deelnemen. Zo’n 15 organisaties hebben al een intentieverklaring ondertekend. Het smart industry bureau heeft het Rotterdamse project de status Fieldlab toegekend. Het Havenbedrijf blijft betrokken totdat het initiatief zich voldoende ontwikkeld heeft om op eigen benen verder te kunnen. Het Fieldlab komt in het Innovation Dock op RDM Rotterdam.

 

Internationale belangstelling

Tijdens de pilot werd ervaring opgedaan met de huidige mogelijkheden van additive manufacturing voor de maritieme en havengerelateerde industrie. De pilot startte met 16 deelnemers en is inmiddels gegroeid naar een consortium van 28 bedrijven en instanties. Er is grote belangstelling voor het project, zowel in binnen- als buitenland.

 

Back to top button