3D printmarktApplications

Roger Bacon: kapitaalsinjectie voor 3D geprinte brillen concept

De Amsterdamse brillenmaker Roger Bacon, dat maatwerkbrillen 3D print, krijgt een kapitaalinjectie van €750.000. Met deze investering kan Roger Bacon de Nederlandse activiteiten verder uitbreiden, de groei in de Verenigde Staten vormgeven en investeren in de optimalisatie van de toegepaste techniek. Het concept slaat aan, aldus oprichter Pieter Jonckheer. “Maandelijks sluiten zich vier nieuwe opticiens aan.”

 

Nederlands concept voor 3D printen maatwerk brillen slaat aan

Roger Bacon Eyewear is opgericht door Pieter Jonckheer en Jan-Berend Zweerts. Het duo startte Roger Bacon om het probleem van afzakkende en pijnlijke brillen voorgoed op te lossen. Momenteel zijn ze bezig met de uitrol van een complete end to end oplossing voor de brillenindustrie. Het system start met een biometrische scan. Opticiens kunnen deze uitvoeren met een iPad en de speciale scanner. De opticien hoeft slechts met de scanner het gezicht en hoofd te scannen. Zo worden alle anatomische kenmerken, zoals grootte van de neus en afstand tussen neus, oog en oor, vastgelegd. Klanten kiezen daarna het monteur en de kleur. Met 3D printen wordt het digitaal bestand van de biometrische scan omgezet naar een fysiek product. Hun op maat gemaakte bril wordt vervolgens door de opticien geleverd.

 

Roger Bacon
Voor het inkleuren van de 3D geprinte brillen heeft Roger Bacon Eyewear een eigen methode ontwikkeld.

 

Eigen kleurtechnologie ontwikkeld

De brillen worden 3D geprint van polyamide met SLS-technologie. Het 3D printen is uitbesteed aan een 3D print servicebureau. Roger Bacon zorgt zelf voor het kleuren van de monturen. “We hebben daarvoor een nieuwe methode ontwikkeld waarmee we altijd dezelfde kleur garanderen”, legt Pieter Jonckheer uit. Ook de montage van het monteur gebeurt door het eigen team van Roger Bacon. Omdat men kwaliteitsbeleving belangrijk vindt, wordt het scharnier niet mee geprint maar gebruikt men een standaard flexscharnier. De belangrijkste meerwaarde van de 3D printtechnologie is momenteel dat de bril een perfecte pasvorm heeft. “De pasvorm is beter.” Pieter Jonckheer vindt dat de brillenindustrie wat dit betreft hopeloos ouderwets is: niemand heeft een perfect symmetrisch gezicht en toch worden alle brillen precies symmetrisch gemaakt. Om ze door de opticien te laten verbuigen om ze passend te maken. “Een bril kopen die bijgebogen wordt is toch niet meer van deze tijd.”

 

Voormalig directeur Rijksmuseum en kunsthistoricus Wim Pijbes draagt een Roger Bacon.

Interesse neemt toe, bij opticiens en klanten

Pieter Jonckheer schrijft het succes van Roger Bacon toe aan het feit dat klanten een maatwerk product krijgen. “Klanten zien dat de technologie ons de mogelijkheid biedt unieke producten te maken, op maat, met een goede pasvorm. Daardoor slaat het aan.” Op dit moment besluiten gemiddeld zo’n 4 opticiens per maand om het 3D printen van de brillen in hun collectie op te nemen. “We zien ook dat we per opticien maandelijks meer brillen verkopen”, voegt Jonckheer hier nog aan toe. De opticiens kunnen zich met Roger Bacon onderscheiden doordat ze hun klanten een maatwerk product leveren. Het Nederlandse brillenmerk heeft ook de eerste twee opticiens in New York weten te overtuigen. Het brillenmerk zelf kan dankzij 3D printen snel inspelen op veranderende modetrends doordat er geen voorraden meer zijn. Pieter Jonckheer gebruikt de term massclusivity om de kracht van het concept aan te duiden.

 

Investeren in groei

De investering van € 750.000 euro wordt opgebracht door Michiel Alewijnse en enkele andere investeerders. Michiel Alewijnse: ‘Het idee van een op maat gemaakte bril die wordt geproduceerd met innovatieve technologie zonder restafval, spreekt me enorm aan. Het past perfect bij de tijd waarin we leven. Ieder gezicht is uniek. En brillen moeten dat ook zijn. Roger Bacon loopt voorop in de transformatie van massaproductie naar maatwerk. De combinatie van personificatie, innovatieve techniek en duurzaamheid zijn voor mij de belangrijkste redenen om te investeren.” Met het geld kan Roger Bacon Eyewear de activiteiten uitbreiden, de groei in de VS financieren en het systeem verder optimaliseren. Ook wordt er al geëxperimenteerd met het 3D printen van metalen brillen.

 

 

Back to top button