Applications

Ricoh 3D print assemblagetools voor productielijn

Dankzij aangepaste lichtgewicht assemblagehulpmiddelen, slaagt printerfabrikant Ricoh erin om de productiviteit in de fabriek in Japan op te voeren. Met de 3D geprinte assemblagetools, kan een operator per dag meer dan 200 onderdelen verwerken. Door de gewichtsbesparing en de betere pasvorm, is de fysieke belasting geringer.

 

Hogere productiviteit en betere opspanhulpmiddelen

Ricoh zet in de fabriek voor groot formaat printers in het Japanse Miyagi een Stratasys Fortus 900mc productie 3D printer in. Hiermee worden lichtgewicht mallen en klemmen voor de productielijn geprint. Deze vervangen de vroegere metalen mallen en sjablonen. Door de toename van het aantal verschillende onderdelen koste het de operators steeds meer tijd om het juiste gereedschap te kiezen en na de assemblagehandeling weer terug te plaatsen. “Daarom zijn er op zoek gegaan naar een manier om sneller gereedschappen te kunnen maken”, aldus Taizo Sakakaki, senior manager Business Development bij Ricoh Group. “Met 3D-printen kunnen we het gereedschap aanpassen aan het onderdeel en ze op aanvraag produceren.” Aanpassen betekent dat bepaalde vormen die met de Fortus printer wel gemaakt kunnen worden, voorheen niet maakbaar waren.

 

 

Gereedschappen volgende dag al klaar

Voordat Ricoh zelf 3D ging printen, moest de productie van de gereedschappen worden uitbesteed. Dat vergde doorgaans al twee weken of meer. Nu wordt op basis van het 3D CAD model van het onderdeel een passend assemblagegereedschap getekend. Vervolgens wordt het op de Stratasys Fortus 900mc geprint en de volgende dag is het opspanmiddel klaar om in de assemblagelijn gebruikt te worden. De geprinte gereedschappen zijn bovendien lichter. Dat komt doordat holle structuren geprint worden, waardoor ze gemakkelijker te hanteren zijn. Het materiaal is voldoende sterk om dit toe te laten. Dit materiaal is antistatisch, een belangrijk aspect gelet op de vele elektronische componenten die geassembleerd worden.

Low volume producten

De Japanse fabriek van Ricoh heeft de smaak te pakken. Men onderzoekt nu ook de mogelijkheid om bepaalde mallen voor spuitgietproducten te 3D printen als het om laag volume onderdelen gaat.

Back to top button