Applications

Rein van der Mast: FDM 3D printtechniek voor Pjotr vulpen

Rein van der Mast heeft als studie-object een remake gemaakt van zijn 3D geprinte vulpen. Dit keer heeft hij de pen geprint op een Ultimaker 2+, met 40% gevuld brons filament van Colorfabb. Alleen de punt van de pen is weer van titanium. Ook hiervan heeft hij het design aangepast.

 

Vulpen 3D geprint met Ultimaker 2+ en brons gevuld filament

AM pionier Rein van der Mast is altijd op zoek hoe hij grenzen van 3D printen kan verleggen. Zijn ervaring met deze technologie reikt al terug tot meer dan 20 jaar. Dit keer heeft hij zijn 2e 3D geprinte vulpen Spica Virginis aangepast voor FDM printtechnologie. De oorspronkelijke titanium versie die hij onder de artiestennaam Pjotr vorig jaar uitgebracht, wordt in een exclusieve oplage geprint. Nu is Rein op zoek gegaan naar mogelijkheden een goedkopere 3D printtechniek en materiaal te gebruiken.

 

pjotr vulpen

Zo ziet de pen er onbewerkt uit, rechtstreeks van de Ultimaker 2+. Boven het eindresultaat na het patineren. (Foto’s: Pjotr Pens) 

Bijzondere uitstraling door patineren

Hierin is hij absoluut geslaagd. Rein alias Pjotr heeft als materiaal 40% brons gevuld PLA van Colorfabb gekozen. Bronzefill is een speciaal filament dat de Nederlandse filamentproducent enkele jaren geleden introduceerde. Nog steeds is het een veel gebruikt filament. Het brons voegt extra gewicht aan de producten toe. Bovendien zorgt het voor een bijzondere uitstraling. Rein versterkt dit door een deel van het oppervlak te patineren. Hierdoor krijgt de pen een bijzondere groene kleur. Met een luxueuze uitstraling.

 

Rein van der Mast heeft de penpunt aangepast qua design. Deze is opnieuw 3D geprint van titanium.

Nieuw design penpunt

De penpunt zelf is opnieuw van titanium 3D geprint. Het design is aangepast om een betere inktaanvoer te krijgen. Hiervoor heeft hij een richel langs de sleuf aangebracht. De combinatie van FDM printen en metaalprinten zorgt voor een vulpen die zich qua productietechniek onderscheidt. En die goed schrijft, laat de ontwerper weten. Hij bestempelt het project overigens als een proof of concept. Dat, als je ons vraagt, een vervolg verdient.

Meer informatie over Rein van der Mast vindt je op zijn webpagine van Solide. Meer info over de bijzondere pennencollectie kun je hier vinden.

 

Back to top button