Technology

RapidShape TwoCure maakt support bij SLA alternatief overbodig

De Duitse startup RapidShape en het Fraunhofer ILT hebben een alternatief voor stereolithografie ontwikkeld. Ze printen nog steeds met een vloeibaar hars, maar supportstructuren zijn niet langer nodig. Ook kunnen ze het bouwvolume van de 3D printer beter benutten. De TwoCure 3D printtechnologie wordt op Formnext gedemonstreerd.

 

Nieuwe 3D printtechnologie verhoogt efficiency sterk

Stereolithografie heeft als nadeel dat support nodig is bij overhangende delen van een werkstuk. Dat komt doordat het hars dat niet wordt belicht, vloeibaar blijft. Een delicate structuur breekt af als alleen het vloeibare hars als ondersteuning geldt. RapidShape en Fraunhofer ILT lossen dit op met TwoCure.

 

Onderdeel bevriest in blok

Hun TwoCure 3D printtechnologie lijkt veel op stereolithografie. Er wordt alleen iets fundamenteels omgedraaid. De vloeibare hars is warm. Met licht wordt deze uitgehard waar materiaal in het product moet komen. Tegelijkertijd gebruiken ze koude om de rest van het bad semi vast te maken. Holger Leonards, een van de projectmanagers van Fraunhofer ILT, vergelijkt de substantie met was. Laag voor laag wordt dus een wasachtig blok opgebouwd waarin het geprinte product dat steeds verder vorm krijgt lijkt vast gevroren. De gebruiker kan daarna bij kamertemperatuur deze substantie weer vloeibaar maken. De was-achtige substantie vloeit weg en wat overblijft is het werkstuk dat slechts lichtjes gereinigd hoeft te worden en daarna verder uitgehard. De ontwikkelaars willen deze stappen automatiseren.

 

RapidShape TwoCure

 

Maximaal bouwvolume benutten

Behalve dat geen support nodig is, wat zowel in de voorbereiding als post processing tijd scheelt, heeft TwoCure nog een belangrijk voordeel ten opzichte van SLA of DLP. “We kunnen 3D componenten direct in het bouwvolume maken, ongeacht de positie die we kiezen. Want we hoeven niet langer op een platform te printen. We kunnen het volledige bouwvolume efficiënter gebruiken, waardoor we aanzienlijk meer onderdelen per 3D printjob kunnen maken”, zegt Holger Leonards.

 

 

Binnenkort start serieproductie

De nieuwe 3D printtechnologie komt voort uit een gezamenlijke workshop van Fraunhofer ILT en RapidShape. Het Fraunhofer heeft het materiaal en het photochemisch proces verder ontwikkeld, RapidShape tekent voor de systeemtechnologie. Het nieuwe polymeer is al succesvol getest voor de sierradenindustrie. Andreas Schultheiss, directeur RapidShape: “Fabrikanten van sierraden hebben tot nog toe supportmateriaal gebruikt die ze vervolgens in een arbeidsintensief proces moeten verwijderen, voordat ze het oppervlak gladder kunnen maken. Deze stappen zijn duur. Het nieuwe proces maakt deze in de toekomst overbodig.” RapidShape zegt binnenkort klaar te zijn voor de serieproductie van de TwoCure 3D printer.

 

Back to top button