ManufacturersTechnology

Première Gefertec GTarc 3D metaalprinters op EMO

3D metaalprinten met lasdraad krijgt op de EMO 2017 veel aandacht. Onder andere bij de Duitse start-up Gefertec. Het bedrijf presenteert deze technologie onder de noemer 3DMP. De Duitsers passen het lichtbooglassen gebaseerde technologie toe in hun Gefertec GTarc machine. Waarom zou je deze AM technologie toepassen? 

 

[button link=”https://3dprintmagazine.eu/gratis-toegangskaarten-voor-de-emo-2017/” color=”lightblue” newwindow=”yes”] Gratis toegangskaart voor EMO 2017[/button]

Lasdraad als materiaal biedt een aantal voordelen

In Nederland kennen we het 3D metaalprinten met lasdraad natuurlijk vooral van het RAMlab in Rotterdam. Het vervolgproject dat momenteel hier loopt, geeft aan dat het een serieuze optie is voor metaalprinten. Daar hoeft men bij de Duitse start-up Gefertec niet meer van overtuigd te worden. Een van de voordelen is de hoeveelheid materiaal die in korte tijd verwerkt kan worden. Per uur kan tot 600 cm3 opgebouwd worden, vergeleken met de poedergebaseerde processen is dat fors meer.

 

 

FIT is een van de eerste gebruikers van de Gefertec GTarc metaalprinter. 

Gefertec GTarc als 3- en 5-asser

Gefertec integreert het 3DPM proces in een afgesloten machine. Deze bouwt men in zowel een 3- als 5-assige uitvoering. De mogelijkheden hiervan lopen behoorlijk uiteen. De 5-assige machine laat toe om complexere vormen te printen. Deze blijven dan wel beperkt tot een volume van maximaal 0,8 m3. De complexiteit van de geprinte werkstukken ligt bij de 3-assige versie een stuk lager. Daar staat wel tegenover dat het maximale bouwvolume fors hoger ligt: 3m3. De machine wordt overigens modulair gebouwd: een 3-assige versie kan naderhand omgebouwd worden naar een 5-assige uitvoering. De twee machines beleven hun première op de EMO 2017 in Hannover. 3D Print magazine heeft ze afgelopen voorjaar al gezien bij de Duitse AM specialist FIT, dat een van de bètamachines in gebruik heeft.

 

Lagere materiaalkosten, goedkopere machine

Er zit nog een belangrijk voordeel aan het gebruik van lasdraad vergeleken met poeder. De kosten en de beschikbaarheid van metaallegeringen zijn beter. Gefertec zelf zegt dat de materiaalkosten bij materialen zoals titanium tot 60% lager kunnen uitvallen vergeleken met gebruik van poeders. Ook de investeringskosten liggen lager dan bij poederbedmachines. Bij Gefertec is de prijs ongeveer gelijk aan die van een klein draai-freescentrum. Vooral bij de 3-assige uitvoering betekent dit een aanzienlijk lagere aanschafprijs. 3m3 metaalprinten met een poederbedmachine haalt zelfs de grootste machine momenteel nog niet.

 

Méér nabewerking nodig

Zitten er dan geen nadelen aan deze technologie? Jawel: de nauwkeurigheid waarmee geprint wordt is veel minder dan bij poederbed AM technologie. Men past weliswaar standaard CNC technologie in de Gefertec GTarc machines toe voor het positioneren van de laskop en (bij de 5-assige versie) het werkstuk, deze technologie is minder nauwkeurig. Nabewerken op een frees- of draaimachine is noodzakelijk.

Gefertec organiseert op 20 september op de EMO de eerste Gefertec-Tag. Tijdens de bijeenkomst zullen de eerste bètaklanten over hun ervaringen met de machine vertellen. Daaronder Philip Emmerling, projectleider bij FIT. Eveneens spreekt professor Jean Pierre Bergmann van de TU Ilmenaueze over de proces- en materiaaltechnische aspecten van deze technologie. De bijeenkomst vindt aansluitend op de AM conferentie van VDW plaats . Aanmelden kan via info@gefertec.de

Gefertec zelf staat op de beurs in hal 27, stand A10.

 

Back to top button