ManufacturersMaterialsTechnology

PEEK en POM printen met nieuwe technologie van Tractus 3D en 3D4Makers

Drie Nederlandse bedrijven beloven de spare part markt voor onder meer technische onderdelen op hun kop te gaan zetten. Tractus 3D, 3D4Makers en Vink Kunststoffen lanceren een nieuwe 3D printer en bijbehorend filament van engineering plastics, zoals PEEK, PEI, POM en Nylon 46 om onderdelen te printen in plaats van te frezen.

 

Vink Kunststoffen brengt drie partijen bijeen met bijzondere oplossing voor spare parts machinebouw

 

De Nederlandse 3D printerfabrikant Tractus 3D lanceert deze week een nieuw type 3D printer, de T650P RTP, die speciaal is ontwikkeld voor filament dat op hoge temperaturen gesmolten en geprint wordt. De printkop is bestand tegen temperaturen tot 450 graden C; het metalen printbed wordt verwarmd tot 170 graden C en de printer is volledig gesloten. Tractus 3D gebruikt in deze printer de nieuwe filamenten van 3D4Makers dat met name voor PEEK een nieuw extrusieproces heeft ontwikkeld. Vink Kunststoffen gaat de combinatie vermarkten en heeft een overeenkomst met Tractus 3D en 3D4Makers gesloten. De kunststofleverancier ziet namelijk bij de klanten de toepassingen voor deze printer en materialen.

 

Spare parts heel snel beschikbaar

Heidy van Amerongen, business unit manager 3D Printing bij Vink Kunststoffen, is enthousiast over de samenwerking tussen de drie bedrijven en ziet volop nieuwe kansen. Vink Techniek, het zusterbedrijf, beschikt zelf in de verspanende afdeling al over 3D printers. “Wij denken dat 3D printen van PEEK een deel van de freesmarkt gaat overnemen. Met 3D printen kunnen we de levering van tijdelijke spare parts sneller en goedkoper doen.” De mechanische eigenschappen zijn volgens haar vergelijkbaar met die van gefreesde onderdelen en zeker goed genoeg als overbrugging. Heidy van Amerongen denkt dat vooral de snelheid waarmee onderdelen beschikbaar zijn, doorslaggevend zal zijn. “Kritische onderdelen waar enkele weken levertijd op zit, kun je nu de volgende dag in huis hebben. Om de levertijd van definitieve delen te overbruggen, zijn de eigenschappen meer dan goed genoeg.” Dat betekent in de praktijk dat machines en installaties niet onnodig stil hoeven te staan en de spare part business door de komst van 3D printen echt kan gaan veranderen.

 

Nieuw extrusieproces

Vader en zoon Wille, de drijvende krachten achter 3D4Makers, hebben een eigen proces voor extrusie van PEEK ontwikkeld, dat voorkomt dat vocht in het filament komt. Vocht heeft namelijk een negatieve invloed op de hechting van de lagen tijdens het 3D printen. 3D4Makers koelt daarom met lucht en niet met water en verpakt het filament direct vacuüm.

 

Printkop bestand tegen 450 graden C

Tractus 3D heeft de juiste printkop en extruder voor onder andere PEEK ontwikkeld. De kop is bestand tegen temperaturen tot 450 graden C en tegen het harde materiaal zoals PEEK, PEI en POM. Omdat deze engineering platics bij hoge temperaturen worden gesmolten, moet het printbed eveneens verwarmd zijn. Dat gebeurt in de nieuwe Tractus 3D printer tot 170 graden C. Het bed is daartoe van metaal gemaakt. Moet de kop gereinigd worden, dan is deze dankzij de magneetkoppeling eenvoudig te wisselen. De Tractus 3D printer kost 6.000 euro (ex btw). Vergelijkbare 3D printers die bijvoorbeeld PEEK kunnen printen, kosten al gauw een factor vier meer.

 

Kunststoffenbeurs

Zowel de printer als het filament zijn vanaf nu leverbaar. Op de Kunststoffenbeurs in Veldhoven presenteren de drie bedrijven gezamenlijk deze nieuwe technologie.

 

Back to top button