3D printserviceApplications

Orthin en Oceanz: eerste 3D geprinte prothese koker

Orthopedisch instrumentmaker Orthin heeft de eerste 3D geprinte prothese koker op de markt gebracht. Deze is geprint door Oceanz in Ede. Het 3D printen van beenprothesekokers levert volgens het Friese bedrijf zowel voordelen op voor de patiënt, de zorgverzekeraar als het milieu. 

 

Patiënt beschikt sneller over een comfortabelere en gepersonaliseerde prothese

De koker is het deel van de beenprothese waarin de stomp komt. De traditionele manier waarop deze prothesekokers worden gemaakt is dat vertrokken wordt vanaf een transparant plaatmateriaal dat over een gipspositief wordt getrokken. Orthin, onderdeel van AchilleonZorg, heeft dit hele proces nu gedigitaliseerd waardoor de koker met behulp van een 3D scanfile direct 3D geprint kan worden.

 

Toekomstperspectief

Omdat zorgverzekeraars steeds kritischer kijken naar orthopedische bedrijven, wil AchileonZorg zich onderscheiden. Daartoe is als eerste stap naar digitalisering van het productieproces enkele jaren geleden al geïnvesteerd in 3D scanners. Groot voordeel is dat de scanners meegenomen kunnen worden naar elke gewenste locatie. Het productieproces is daarmee nu volledig digitaal. Het digitale bestand wordt gemodelleerd en omgezet in een STL-file voor de 3D printers van Oceanz. Nu de prothesekoker geprint wordt, vervalt de tussenstap van de gefreesde mal en het fysiek modelleren in de werkplaats. Modelleren kan nu digitaal gebeuren. “Een stap met toekomstperspectief”, aldus Helma Bakker, eigenaar van AchilleonZorg. “In de toekomst zal digitaal modelleren en een 3D geprint hulpmiddel steeds vaker gaan voorkomen.”

 

3D geprinte prothese
Oceanz en Orthin hebben de eerste 3D geprinte prothesekoker geïntroduceerd.

Voordelen voor de patiënt

Voor de patiënt levert het digitale productieproces meerdere voordelen op. Zo is het scannen minder belastend dan het maken van een gipspositief. Belangrijk is echter vooral dat het draagcomfort van de 3D geprinte prothesekoker beter is, omdat de koker minder weegt. Verder kan de patiënt de koker personaliseren, bijvoorbeeld door een eigen kleur te kiezen of zijn eigen tekst mee te laten printen. Bovendien liggen alle patiëntspecifieke gegevens vast, zodat bij een herhalingsvoorziening de beginwaarden reproduceerbaar zijn. Voor de zorgverzekeraars levert het een kostenbesparing op. En de orthopedisch instrumentmaker is minder uren kwijt aan de productie van een prothese, zodat de patiënt er sneller over beschikt en weer mobiel wordt.

 

3D printen binnen de medische industrie

Als 3D printservice bedrijf ziet Oceanz een stijgende vraag naar direct toepasbare producten. “Deze prothese is hier een goed voorbeeld van. De prothese is geprint met een biocompatibel nylon materiaal (PA2200). Eén van de gecertificeerde kunststoffen binnen ons onlangs behaalde ISO 13485-certificaat”, vertelt Robert Groeneveld, sales engineer medical bij Oceanz. Oceanz levert inmiddels diverse 3D print modellen voor de medische branche. Chirurgen, tandtechnici, onderzoekers en fabrikanten van medische hulpmiddelen, kunnen dankzij deze techniek efficiënter en nauwkeuriger werken, waardoor de patiëntenzorg beter wordt. “Binnen vijf jaar zal 3D printen de medische wereld enorm veranderen”.

 

Bekijk hier de video over deze geprinte beenprothesekoker. 

Orthin bestaat inmiddels ruim 30 jaar en is gevestigd in Drachten. AchilleonZorg waar Orthin een onderdeel van is, heeft behalve de orthopedische instrumentmakerij ook een orthopedische schoenmakerij Versol, een praktijk voor podotherapie PodoPedie en een schoenenspeciaalzaak Grunewald.

 

 

Back to top button