Technology

Ontdek 3D metaalprinten bij Trumpf

Trumpf organiseert binnenkort een themamiddag 3D metaalprinten. Dat gebeurt in de vestiging in Hengelo. Deelnemers krijgen een compleet overzicht van wat er nodig is voor 3D metaalprinten, inclusief de werkvoorbereiding. Ook is er aandacht voor de toekomstvisie van Trumpf op 3D metaalprinten.

 

Themamiddag over additive manufacturing met metaal

De compacte Trumpf TruPrint 1000 3D metaalprinter is sinds enkele maanden te koop in de Benelux. Eind dit jaar komt daar de TruPrint 3000 bij, een grotere en meer op de productie gerichte machine. Op donderdag 15 september zal Trumpf beide machines voorstellen aan de deelnemers van de themamiddag. Beide machines zijn poederbed machines, waarin de metaalpoeders met laser aan elkaar worden gesmolten (Laser Metal Fusion). Gert van Wakeren, sales engineer laser technology, neemt dit deel voor zijn rekening.

De TruPrint 1000 was onlangs te zien op de beurs in Amsterdam. Tijdens de themamiddag wordt deze gedemonstreerd.
De TruPrint 1000 was onlangs te zien op de beurs in Amsterdam. Tijdens de themamiddag wordt deze gedemonstreerd.

3D lasercladden

Trumpf biedt nog een tweede metaalprinttechnologie aan: lasercladden. Lasercladden wordt al vele jaren toegepast voor het aanbrengen van slijtvaste deklagen. Ondertussen is de technologie zover doorontwikkeld dat je hiermee ook metalen 3D structuren kunt aanbrengen. Dat is onder andere geschikt om op bestaande producten, bijvoorbeeld een as, een feature te printen. Trumpf verwacht hier veel van, omdat de materiaalopbouw bij 3D lasercladden hoger is dan bij de poederbedtechnologie. Ook hoef je niet het volledige product te printen, wat tijd bespaart. En 3D lasercladden kan toegepast worden voor grote producten. De laserkop zit op een robot. Tijdens de themamiddag is er ruimschoots aandacht voor deze technologie (laser Metal Deposition) in de presentatie van Jeroen Olde Benneker van Trumpf Nederland.

Werkvoorbereiding

Beide technieken vragen wel een gedegen werkvoorbereiding. Dat wordt gedemonstreerd en toegelicht door een specialist van Trumpf in Duitsland. Aan de hand van Magics, de software van Materialise, doorloopt hij de stappen die nodig zijn om van CAD-design tot product te komen. De bijeenkomst op 15 september in Hengelo begint om 13.00 uur en loopt door tot 17.00 uur. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via Jeroen Olde Benneker – jeroen.oldebenneker@nl.trumpf.com of Gert van Wakeren – gert.vanwakeren@nl.trumpf.com

AANVULLING De bijeenkomst op 15 september is helemaal volgeboekt. Vanwege de grote belangstelling heeft men een aanmeldstop moeten instellen om het interactieve karakter van de bijeenkomst te kunnen bewaren. Trumpf wil in de toekomst nog meer van dit soort bijeenkomsten organiseren. Wie zich hiervoor aanmeldt, krijgt volgende keer als eerste een uitnodiging. 

Back to top button