bioprintingTechnology

Onderzoeksteam UM ontwikkelt bouwstenen voor 3D printen hart en nieren

In sommige operatiekamers in ziekenhuizen werken chirurgen vandaag de dag al met 3D printtechnologie. Het printen van prothesen, orthesen en andere hulpmiddelen gebeurt regelmatig. In de toekomst liggen er echter heel andere mogelijkheden in het verschiet. Op Brightlands Chemelot Campus in Geleen loopt sinds enige tijd een onderzoeksprogramma dat samen met de Universiteit Maastricht is opgezet.

 

Medische toepassingen centraal op 3D Medical expo en conferenties

 

Het team onder leiding van professor Lorenzo Moroni, hoogleraar Biofabrication for Regenerative Medicine in Maastricht, werkt aan 3D printen voor biomedische wetenschappen. Het gaat hier om het grootste onderzoeksprogramma op dit gebied in Europa. Het ultieme doel is om te komen tot het printen van functionele organen. Of het assembleren van organen op basis van biologische Legostenen. 3D geprinte scaffolds vormen daar een belangrijke onderdeel in. Hiermee kan in de toekomst het aantal donor transplantaties sterk verminderd kunnen worden. Net als  de daarvoor bestaande wachtlijsten en de kosten die dergelijke transplantanties met zich meebrengen. Ook DSM en TNO zijn bij dit programma betrokken.

 

moroni
Dit zouden in de toekomst de stappen kunnen zijn om tot een 3D geprinte nier te komen op basis van materiaal van de patiënt zelf.

Werkend prototype

Lorenzo Moroni: “Onze ambitie is om een eerste werkend prototype voor regeneratie van hart en nieren in de pre-klinische fase te brengen. Door dit te doen, zullen we in staat zijn om nieuwe bioactive materialen samen te stellen voor uiteenlopende toepassingen.” Bij dat laatste moet je volgens de Maastrichtse hoogleraar denken aan het herstellen van het menselijk skelet, hart en nieren dankzij 3D printen. Volgens Moroni vullen de kennis en competenties van Universiteit Maastricht én de materialen- en industrialisatie kennis van het Brightlands Materials Center elkaar heel goed aan om dit doel te verwezenlijken.

 

MECC eind januari hub voor 3D medical printing

 

Universiteit Maastricht is niet de enige plek waar onderzoek naar de toepassing van bioprinting plaatsvindt. Op meerdere plekken zijn onderzoekers bezig te ontdekken wat met 3D printtechnologie mogelijk is om de zorg beter en betaalbaarder te maken in de toekomst. Gaan we medicijnen 3D printen? Komen medische hulpmiddelen straks gepersonaliseerd voor iedere patiënt uit de 3D printer? Vragen die aan de orde komen op een van de vier conferenties tijdens de 2e editie van 3D Medical Expo, eind januari in het MECC in Maastricht. Verleden jaar trok de beurs zo’n 700 bezoekers, die deels voor een van de vier 3D print conferenties kwamen. Deze conferenties gaan over vier onderwerpen: 3D Bioprinting en 3D Dental printing (beide op 31 januari) en 3D MedTech printing en 3D Medicine printing (beide op 1 februari) in het MECC in Maastricht.

 

Foto: Een van de onderzoekers van het Brightlands Materials Center (BMC, foto BMC)

Back to top button