software

Objexlab identificeert 200 designrules voor 3D printen

Het Objexlab van Fontys Hogescholen heeft enkele honderden 3D print designrules gedefinieerd en getest. Begin volgend jaar wil men deze regels publiceren. Op termijn komt er waarschijnlijk een database waarin naast deze ontwerpregels nog meer relevantie gegevens over de toepassing van 3D printen openbaar worden gemaakt.

Data worden begin 2017 publiek toegankelijk

Dat heeft Ricardo Abdoel van Objexlab gezegd tijdens het seminar van Stratasys en Seido Systems in het Eindhovense PSV stadion. Daar presenteerde Stratasys voor het eerst in de Benelux de nieuwe multimaterialen 3D printer J750. Met deze nieuwe 3D printer kunnen tot 360.000 kleuren worden geprint, 6 verschillende materialen en kan de gebruiker via parametersettings invloed hebben op de materiaaleigenschappen.

 

Ricardo Abdoel
Ricardo Abdoel (Objexlab): 200 designregels gedefinieerd.

Mindset ontwerpers veranderen

Het draaide allemaal om 3D printen en design bij de officiële presentatie van de Stratasys J750. Ricardo Abdoel van Objexlab was een van de externe sprekers. Het Objexlab is een partner van Seido Systems, dat Stratasys in de Benelux vertegenwoordigt. Aan de Eindhovense hogeschool is onder andere gewerkt aan nieuwe curricula voor de studenten. Zo zijn er inmiddels twee minoren ontwikkeld. Eén gaat technisch de diepte in, de andere is meer breder gericht en kijkt ook naar de businesskant van 3D printen. Via het platform AMAcademy.nl wil het Fontysteam de kennis nog verder verspreiden en gaan delen. “We willen dit platform verder uitbreiden. Iedereen die met 3D printen werkt, kan hier ervaringen, onderzoeken en educatie delen.” Opleiding is belangrijk om de mindset van product engineers te veranderen, meent Ricardo Abdoel. “Start met een functie en niet met een product in gedachte. Want dan val je terug op de traditionele producten en technieken.”

 

J 750
De bijeenkomst draaide om de Stratasys J750 3D printer, waarvan de eerste inmiddels in Nederland is verkocht en geleverd.

Publiek toegankelijke database

Om engineers te ondersteunen bij 3D printen, wordt momenteel een nieuwe digitale workflow ontwikkeld in het Objexlab. Deze moet het proces van idee tot 3D printen verkorten. Hierdoor kun je sneller nog meer iteraties maken die uiteindelijk het product verbeteren. Onderdeel hiervan zijn ook de ontwerpregels. Dat zijn bekende aspecten van 3D printen waar je in het ontwerp al rekening mee met houden, zoals de hoek waaronder geprint wordt. Ricardo Abdoel: “We printen bijvoorbeeld teststukken om de 45 graden regel voor supportmateriaal te testen. Zo hebben we ondertussen een bibliotheek van 200 designrules.” Deze regels wil men begin 2017 publiek toegankelijk maken. In eerste instantie zal dat via een boekje gebeuren, later wil het Objexlab een publiek toegankelijke database oprichten waar gebruikers van 3D printtechnologie toegang tot kunnen krijgen.

Stratasys J750
Enkele producten geprint op de Stratasys J750.

Grab CAD Print: printen vanuit CAD-omgeving

Matt Jones, senior application support manager van Stratasys, schetste tijdens de bijeenkomst in het PSV-stadion onder andere alvast de ontwikkelingen die er aan komen met Grab CAD Print. Met deze softwaretool wil Stratasys het hele proces tussen CAD-design en printer samenbrengen in één applicatie. Printen wordt bediend vanuit de CAD omgeving. Gepint wordt direct vanuit de CAD-software, zonder eerst een STL-file te hoeven exporteren. Hierbij werkt men samen met Dassault Systèmes, Siemens en PTC. Een precisie lanceringsdatum voor Europa kon Matt Jones nog niet noemen, maar hij rekent erop dat dit op korte termijn zal zijn.

 

Back to top button