Materials

Nederlands-Belgisch miljoenenproject rond 3D print materialen

Brightlands Chemelot Campus start samen met enkele Belgische partners een miljoenenproject rond 3D print materialen. Het gaat met name om 3D printen met biobased kunststoffen, zoals polymelkzuur. Het project heeft een budget van 3 miljoen euro en focust zich op de materiaal karakterisering.

 

Onderzoek richt zich op materiaalkarakterisatie

De partners in het Interregproject zijn naast Brightlands Chemelot Campus de Belgische organisaties Centexbel en de KULAK (Kortrijk) en de Technische Universitaire Alliantie (West Vlaanderen). Zowel Brightlands Chemelot Campus als Centexbel kopen 3D printers; Kulak installeert appratuur om materialen te karakteriseren. Van het totale budget wordt 1,25 miljoen euro op de Limburgse campus geïnvesteerd.

 

Karakteristieken op overgang lagen

Het project besteedt aandacht aan het optimaliseren van het 3D-printproces van materialen voor verschillende toepassingen. Er wordt vooral geprint met kunststoffen die een biobased herkomst hebben, denk aan polymelkzuur (PLA). De onderzoekers zijn onder meer benieuwd naar de karakteristieken van de materialen én de grensverschijnselen tussen de lagen die met een 3D-printer worden aangebracht. Bedrijvenclusters kunnen gekoppeld worden aan het project. De initiatiefnemers willen de kennis over 3D printen en de materialen op deze wijze met name toegankelijk maken voor het MKB. Dat kan hiermee de volgende stap maken in hun ontwikkeling, zegt Twan Beurskens, gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur voor de Provincie Limburg. Volgens hem sluit het project heel goed aan op de andere initiatieven rond 3D printen op de Limburgse campus.

 

Partners

Centexbel is het Technisch en Wetenschappelijk Centrum voor de Belgische Textielnijverheid. Kulak is de campus van de KU Leuven in Kortrijk en de Technische Universitaire Alliantie is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen. Deze wil de transformatie naar een West-Vlaamse kennisgedreven economie versnellen. Op Brightlands Chemelot Campus wordt onderzoek en ontwikkeling uitgevoerd en wordt onderwijs gegeven op het gebied van chemie en materialen, en aanverwante life sciences. De focus ligt op hoogwaardige materialen, biomedische materialen en biobased materialen.

 

Back to top button