Technology

Miljoenen euro’s voor Eindhovense 3D print ontwikkeling

Tien toonaangevende onderzoeksprojecten in Nederland krijgen een financiële injectie van in totaal 134 miljoen euro. Daarvan is 40 miljoen afkomstig van het Toekomstfondskrediet (TOF) voor Onderzoeksfaciliteiten. Een van de projecten is Print Valley 2020 van TNO en de TU Eindhoven.

 

Print Valley 2020 één van de erkende projecten voor TOF-krediet

Het Print Valley project in Eindhoven gaat onderdeel uitmaken van het Smart Industry Fieldlab. TNO en de technische universiteit richten zich met de additive manufacturing activiteiten niet alleen op ondernemers die medische producten zoals implantaten maken, maar ook op fabrikanten van slimme elektronica zoals sensoren en connectoren. Multimateriaal 3D printen is het sleutelwoord: door de 3D printtechnologie te integreren in productieprocessen van bijvoorbeeld elektronica producten, kunnen hightech producten op maat worden gemaakt, ongeacht de complexiteit en de verschillende materiaaleigenschappen binnen het product. In eerste instantie zal de focus op polymeren en technisch keramiek liggen. De pilotline die men gaat bouwen, is onder meer bedoeld het technologieconcept door te ontwikkelen en bedrijven ervaring te laten opdoen. Bedrijven kunnen hier applicaties ontwikkelen en netwerken rond 3D printen.

 

Nieuwe machines ontwikkelen

Eerder dit jaar zei Greg Hayes, AM business development manager bij TNO, al in 3D Print magazine dat men het Print Valley concept dat TNO enkele jaren geleden al gepresenteerd heeft, naar een hoger niveau wil tillen. “Wij geloven dat de toekomst multi materiaal printen is. Daarmee bedoelen we van meerdere kleuren tot materialen met verschillende eigenschappen.” De toepassing kan bijvoorbeeld geprinte elektronica zijn, waarvoor verschillende materialen gebruikt worden. Samen met het High Tech Systems Center in Eindhoven willen de partijen nieuwe machines ontwikkelen. Zo’n machine zou gemakkelijk aangepast moeten kunnen worden voor andere materialen.

 

Tweede tranche van 20 miljoen euro

Het Toekomstfondskrediet is een nieuw initiatief van de Nederlandse overheid, bedoeld om kennisinstituten meer zekerheid te geven over de financiering van onderzoeksprojecten. De renteloze leningen hebben een looptijd van vijftien jaar en dienen als versterking van de eigen investeringen van de kennisinstellingen en bedrijven. Het Toekomstfondskrediet kent een nieuwe aanpak die ervoor zorgt dat de overheidsmiddelen voor onderzoeksfaciliteiten uiteindelijk weer terugvloeien en opnieuw kunnen worden ingezet. Vanwege het succes van en de belangstelling voor het TOF komt er dit jaar nog een tweede moment waarvoor projecten kunnen worden ingediend. Hiervoor komt 20 miljoen euro beschikbaar.
Kijk hier voor een overzicht van alle projecten van het Toekomstfondskrediet

 

Back to top button