ApplicationsTechnology

Materialise World Summit: wat is de toekomst van 3D printen?

Materialise World Summit 2017 zit erop. Twee dagen lang wisselden 700 deelnemers ervaringen, visies en meningen over 3D printen uit. In een aantal presentaties ging het eigenlijk helemaal niet over 3D printen, daar komen we later deze week op terug. Andere sprekers toonden inspirerende voorbeelden hoe ze de voordelen van additive manufacturing dagelijks benutten. Wat viel er op? Wat is de toekomst van 3D printen?

 

Businessmodellen en 3D printen

Allereerst natuurlijk de kritische noot van Fried Vancraen, die Materialise 27 jaar geleden is gestart. Ondertussen werken er zo’n 1500 medewerkers bij het Belgische bedrijf. Fried Vancraen is blij met de groei die de sector als geheel, maar ziet ook reden voor bezorgdheid. Waarom is het groeitempo vorig jaar ingezakt? “De hype is over. In zes jaar tijd is de sector zeven keer zo groot te worden. Maar wat remt de introductie van zinvolle applicaties”, vraagt hij zich af. Businessmodellen: daarin ligt het antwoord. 3D printapplicaties moeten gelinked zijn aan een nieuw businessmodel.

 

Door een 3D model te printen kon een 21 man sterk medische team van Mayo Clinic de operatie van een baby voorbereiden voor de geboorte.

 

Ronduit indrukwekkend was de keynote van Jonathan Morris, radioloog bij het Amerikaanse ziekenhuis Mayo Clinic. Hij leidt de 3D print afdeling die in het ziekenhuis is geïntegreerd. In een amper bij te houden tempo toonde hij de vele toepassingen. En vooral de voordelen voor de patiënt, zoals minder operaties ondergaan en kortere hersteltijden. Hoewel verzekeraars niet altijd betalen, is het businessmodel er ook. “Met 9 dollar aan printmateriaal sparen we anderhalf uur OK tijd”, aldus de Amerikaanse specialist. Diepe indruk maakte zijn case over een ongeboren baby waarvan het hart buiten de foetus in de baarmoeder groeide. “Dankzij een 3D model dat we hebben geprint, konden de specialisten precies bepalen hoe ze de operatie het beste konden uitvoeren.” Zonder 3D printen zou de overlevingskans nihil zijn geweest.

 

GO weelchair
Een schaalmodel van de GO rolstoel.

De Britse designer Benjamin Hubert (Layer) liet op Materialise World Summit 2017 zien hoe je door de behoefte van de gebruiker centraal tre stellen en additive manufacturing toe te passen, heel nieuwe concepten kunt ontwikkelen. Layer heeft een nieuw type rolstoel ontwikkeld en gebouwd – deels met 3D printen – rond de gebruiker. De GO rolstoel is samen met Materialise uitontwikkeld en onderdelen zijn 3D geprint. “Rolstoelgebruikers zien hun rolstoel niet als een medisch apparaat maar als een cool device.” De zithouding wordt gescand. Deze data worden in speciale designsoftware verwerkt en daarna kunnen de gebruikers zelf features die zij belangrijk vinden toevoegen aan het ontwerp. “Empowerment”, aldus Benjamin Hubert.

 

Denk in co-creatie en platformen

Oxydo
Een van de brillen uit de nieuwe collectie Oxydo Wearable Sculptures, een combinatie van 3D printen met traditioneel vakmanschap,.

Veel aandacht voor brillen. Samen met Hoya Vision Care lanceerde Materialise een digitale end to end oplossing voor de brillenindustrie. Safilo, een van ‘s werelds grootste fabrikanten van brillen, heeft nu ook een designcollectie waarbij 3D printen gecombineerd wordt met traditioneel vakmanschap. Oxydo Wearable Sculptures, zo heeft de lijn design brillen mee ontwikkeld door Francis Bitonti uit New York. Het design is tot stand gekomen op basis van designalgoritmes en vervolgens zijn de kunststof delen 3D geprint door Materialise.

 

Tailored Fits
Reto Rindlisbacher presenteert de 3D geprinte gepersonaliseerde binnenschoen voor de nieuwe skischoen van Tailored Fits.

Stefaan Motte, vice president van Materialise, ziet het thema mass customization groeien. Hij ziet 3D printen als een van de sleutelcomponenten in de digitale supply chain. “Als industrie moeten we bruggen bouwen naar Industrie 4.0, naar Internet of Things.” Hij pleit vooral voor samenwerking in de sector. Een voorbeeld hoe 3D printen supply chains kan gaan veranderen is te zien bij Tailored Fits. Dit is een Zwitserse startup die een volledig nieuw design en productieconcept voor skischoenen heeft ontwikkeld. Het buitenwerk komt in enkele delen uit de spuitgietmachine in plaatsvan meer dan 200 onderdelen te assembleren, al decennialang de productietechniek. De binnenschoen wordt op maat 3D geprint, nadat de voet en het been in de sportzaak zijn gescand. Voor het komend wintersportseizoen wil Reto Rindlisbacher, oprichter van Tailored Fits, de productie starten.

 

Thierry Rayna
Denk in platformen, niet in producten, zegt professor Thierry Rayna.

Even niet over 3D printen, maar eigenlijk innoveren in het algemeen. In een echt goed betoog op Materialise World Conference zette professor Thierry Rayna van Novancia Business School Paris iedereen op het juiste spoor. Co-creatie is in zijn visie dé manier waarop komende jaren innovaties en nieuwe producten tot stand gaan komen. Hij gelooft zelfs in de combinatie van co-creatie én mass customization. “Over vijf tot tien jaar passen we misschien wel op alle producten mass customization toe.” Autonome co-creation: die kans krijgen we door Internet of Things, big data, machine learning en 3D printen samen te brengen. “Ondersteun je klanten bij co-creatie, want alleen zo hou je controle. En denk in platformen, niet in producten.”

 

Materiaaleigenschappen maken met AM

Door de poriën heel gericht te designen kun je de mechanische eigenschappen van het werkstuk beïnvloeden.

Terug naar een stukje pure additive manufacturing technologie. Bart van der Schueren, vanaf het eerste uur betrokken bij Materialise, liet zien dat 3D printen een unieke mogelijkheid biedt om materiaaleigenschappen te creëren tijdens het proces. Materialise heeft een mathematisch model ontwikkeld waarmee men specifieke fysische en mechanische eigenschappen van een 3D geprint metalen onderdeel kan engineeren. Er is nog veel werk dat op dit vlak verricht moet worden. Maar wat je er straks mee kunt? De schokbrekers van de Marslander die in 2030 mensen naar de planeet Mars brengt engineeren en 3D printen. Of is dat toekomstmuziek?

 

Back to top button