3D printmarkt3D printserviceMaterials

Materialise start Metal 3D printing factory in Bremen

Materialise is in het Duitse Bremen een 3D fabriek gestart voor het 3D printen van titanium onderdelen voor industriële klanten uit lucht- en ruimtevaart en investeringsgoederen. Dat heeft het Belgische bedrijf bekend gemaakt op Euromold. Binnen enkele maanden wil men hier acht 3D metaalprinters in bedrijf hebben. De feitelijke productie voor klanten in deze metal 3D printing factory, zoals de onderneming het centrum betitelt, start in oktober.

 

3D printen kan 70 – 80 procent van de productie van medische componenten overnemen

Metaalprinten is, zoals Terry Wohlers dit jaar al aangaf in zijn rapport, dé groeimarkt in 3D printen. Materialise CEO Fried Vancraen zegt dat niet alleen de vliegtuigbouwers grote ambities hebben op het vlak van 3D metaalprinten, ook de medische sector. In die laatste industrietak kan volgens hem 70 tot 80 procent van de componenten in de toekomst 3D geprint worden.

 

Materialise
Links Ingo Uckelmann, die de technische leiding in Bremen op zich neemt, samen met Materialise CEO Fried Vancraen.

 

Nieuwe generatie build processoren

De nieuwe vestiging in Bremen, geleid door twee oud-medewerkers van Fraunhofer, wordt binnen Materialise het competentiecentrum voor metaalprinten. Qua productie richt Bremen zich op lucht- en ruimtevaart en andere industriële klanten. Gestart wordt met een aantal 3D printers van EOS. Fried Vancraen sluit echter niet uit dat er ook machines van andere fabrikanten bij komen. In de medische productiefaciliteit in Leuven beschikt men namelijk over 3D metaalprinters van Concept Laser, Renishaw en SLM Solutions. In Bremen staat een heel team van designers en engineers klaar om de industriële klanten te ondersteunen. Naast het produceren van titanium componenten wil Materialise in Bremen ook ervaringen verzamelen die men kan gebruiken in de ontwikkeling van de volgende versie van de build processoren die het bedrijf maakt voor meerdere fabrikanten van additive manufacturing machines. De verbeterde software moet in de toekomst bijdragen aan het terugdringen van het foutpercentage bij metaalprinten.

 

Groeimarkten voor metaalprinten

De investering gebeurt nu omdat men bij Materialise de markt voor 3D metaalprinten zowel in de aerospace- als medische en andere industrietakken sterk ziet aantrekken. Op korte termijn ziet men de meeste kansen in de lucht- en ruimtevaart. Daarom start men in Bremen met TiAl64V, een veelgebruikte titaniumlegering uit de luchtvaartindustrie. Op middellange termijn ziet Fried Vancraen ook een groot potentieel in de medische industrie. Die productie zal elders plaatsvinden. “In die sector praten we niet over dat 3D printen 5 tot 10 procent van de productie overneemt, maar op termijn zelfs 70 tot 80 procent.” Daarvoor zal de technologie wel nog verbeterd moeten worden. Dat kan mede door de ontwikkeling van een nieuwe generatie build processoren.

 

Back to top button