3D printmarktTechnology

Materialise: speelkwartiertje 3D printen is voorbij

Het speelkwartiertje van de 3D print industrie is voorbij. Nu additive manufacturing opschuift van prototyping en customization richting serieproductie, verlaat de technologie de comfortzone. Er gaan heel andere eisen gelden. Dat zegt Materialise, dat op Formnext 2016 nieuwe softwaretools voor additive manufacturing presenteert. Open systemen zijn het sleutelwoord. Gesloten systemen passen niet langer in de nieuwe fase.

 

“We hebben met een nieuwe realiteit te maken”, zegt Stefaan Motte, vice president van de softwareunit van Materialise. “De nieuwe benchmarks voor onze industrie zijn de ultra-efficiency van de automobielindustrie, de absolute betrouwbaarheid van de luchtvaartindustrie en de tracebility van de medische industrie.” Als je 3D printen daadwerkelijk gaat toepassen als serieproductietechnologie, zal de techniek aan die eisen moeten gaan voldoen.

 

Stefaan Motte Materialise
Stefaan Motte, vice president softwareunit bij Materialise: AM als productietechniek stelt heel andere eisen. De sector komt uit de comfortzone.

Nieuwe AM softwaretools reduceren scrap rate

De 3D printindustrie zal snel moeten schakelen, klinkt het bij de Belgische AM pionier. Op Formnext presenteert Materialise nieuwe software, gebaseerd op de bestaande onderdelen maar wel zodanig vernieuwd dat het AM proces aan de hoge eisen kan gaan voldoen. Zo is er een heel nieuw monitoring- en inspectiesysteem ontwikkeld. Dat moet de hoge scrap rates in additive manufacturing wezenlijk gaan verlagen. Ook validatie moet hiermee sneller en beter kunnen gebeuren. Daarnaast voegt Materialise nieuwe features aan de softwaretools toe, die vooral als het om metaalprinten gaat tijd besparen in de voorbereiding van een printjob. De nieuwe features zorgen er eveneens voor dat het aandeel first time right bij 3D metaalprinten omhoog gaat. Stefaan Motte: “Metaal is het snelst groeiend segment in additive manufacturing op dit moment. Daarom voegen we een hele reeks features en functionaliteiten toe aan onze softwarepakketten. Die zorgen voor een versnelling in de vooruitgang van 3D metaalprinten op massa productie schaal.”

 

AM processen integreren in andere productiesystemen

Materialise denkt dat nieuwe features en softwarepakketten alleen onvoldoende zijn voor de transitie die 3D printen momenteel doormaakt. AM processen moeten dieper geïntegreerd worden in een complex ecosysteem waar ook andere technieken onderdeel van zijn. Ook dat gaat andere eisen aan de AM systemen en software stellen. Stefaan Motte: “Dat betekent dat we naar het totale plaatje moeten gaan kijken, naar end to end oplossingen. We moeten in staat zijn om alle stappen uit het AM proces naadloos en gecontroleerd samen te voegen en te integreren in andere productie processen. Veel hiervan kan met software worden gedaan. Maar om in de wereld van echte productie te functioneren, moet de software open zijn en klaar voor samenwerking. Dat is nog steeds niet altijd het geval.”

 

Druk om systemen open te gooien

Hij voorspelt dat de druk op de gesloten oplossingen in de 3D printindustrie zal toenemen. De druk om opener te worden wordt groter. Stefaan Motte denkt dat Materialise hiervan kan profiteren. Materialise is immers altijd open geweest en werkt met veel partners samen.

Formnext vindt van 15 november tot en met 18 november plaats in Messe Frankfurt.

 

 

Back to top button