ManufacturersTechnology

Materialise Build processor voor Xaar HSS 3D printtechnologie

De Britse ontwikkelaar van High Speed Sintering Xaar gaat de Materialise Build Processor en Magics als bundel meeleveren met de speciale inkjet 3D printkoppen. Klant die hiermee hun eigen Xaar HSS 3D printer willen bouwen op basis van de snelle inkjettechnologie, beschikken zo over een complete oplossing. Met de Build Processor kunnen ze complexe print strategieën toepassen.

 

Inkjettechnologie sneller dan SLS en schaalbaar

Xaar ontwikkelt en produceert piëzo elektrische drop-on-demand inkjet printkoppen, op basis van eigen gepatenteerde technologie. Sinds 2005 werkt het aan de High Speed Sinter technologie, een industriële 3D print toepassing voor deze inkjet koppen. In 2011 werd de technologie geïntegreerd in een industriële 3D printer en onlangs opende Xaar 3D print centra in Nottingham en Kopenhagen. Nu sluit het een overeenkomst met Materialise. “De combinatie van Xaar’s printsystemen en de software van Materialise geven klanten laagdrempelige toegang tot de beste aanvullende technologieën. Ongetwijfeld zal dit sneller gaan leiden tot 3D print programma’s”, zegt Neil Hopkinson, directeur 3D Printing bij Xaar.

Xaar 3D printing
Grafisch weergegeven ziet het 3D printproces HSS van Xaar er zo uit (illustraties Xaar)

 

Xaar HSS versus laser sinteren

Hij is ook de bedenker van de High Speed Sinter technologie (Xaar HSS), gebaseerd op de inkjet techniek. De printkoppen verspreiden over de dunne laag fijn poeder een infrarood gevoelig, vloeibaar pigment. Dat gebeurt in een kruiselings patroon. De vloeistof wordt alleen daar aangebracht waar het poeder gesinterd moet worden. Daarna wordt het gehele oppervlak van de bouwplaat in één keer belicht met infrarood. Het infrarood gevoelige pigment absorbeert dit licht en smelt en sintert het onderliggend poeder. Laag voor laag worden zo 3D onderdelen opgebouwd.

 

Sneller dan punt naar punt technologie

Xaar zegt dat deze technologie veel sneller is dan het laser sinteren en FDM technologie. Bij die technologie wordt immers met de laser punt voor punt belicht. High Speed Sintering is, net als lasersinteren, een 3D printtechnologie die vanwege het poederbed geen supportstructuren nodig heeft. Complexe interne structuren kunnen geprint worden zonder support. De snelheid ligt bij HSS dan ook hoger, mede doordat slechts een klein gedeelte van het uiteindelijke materiaal waarmee het onderdeel wordt opgebouwd, door de printkop gaat. Daarom is de factor die de snelheid bepaalt, de snelheid waarmee een nieuwe laag poeder wordt aangebracht.

 

Materialise software is voortaan beschikbaar voor de OEM’ers die met de Xaar printkoppen een HSS 3D printer bouwen.

 

Xaar HSS: nylon 12 en kleur mogelijk

Standaard gebruikt Xaar voor High Speed Sintering Nylon 12, waarmee toleranties van +/- 200 µm wordt geprint in een resolutie van onder de 0,5 mm. Dikkere lagen zijn ook mogelijk, als de geometrie het toelaat dat voldoende infrarood straling wordt geabsorbeerd. De mechanische eigenschappen zijn vergelijkbaar met die van SLS printstukken. Door gekleurd pigment te gebruiken, kan men kleur printen. In een whitepaper wijst Xaar verder nog op het voordeel van de schaalbaarheid van de printtechniek. Een volume van 1 m3 is haalbaar en zou theoretisch hoge aantallen kunnen 3D printen. Xaar 3D printtechnologie kan hiermee ook voor grote aantallen (tot 1 miljoen) rendabeler zijn dan spuitgieten.

 

Samenwerking met Materialise

Omdat het Amerikaanse bedrijf de printkoppen met de technologie verkoopt, zoekt men nu samenwerking met Materialise. Door de Build Processor beschikbaar te stellen voor de Xaar printtechnologie en Magics als bundel mee te leveren, kunnen klanten hun eigen High Speed Sinter printer bouwen. De software van Materialise zet het 3D model direct om een de data die de inkjet machine nodig heeft om het onderdeel te 3D printen. Ze kunnen hiermee elke printstrategie uitvoeren die ze willen. Bijvoorbeeld een ruimte opvullen met een patroon of een verloop 3D printen. De beide centra in Nottingham en Kopenhagen bieden zowel 3D print services aan alsook ondersteuning voor OEM’ers die hun eigen 3D printers voor deze techniek willen bouwen.

Back to top button