Applications

Machinebouwer Radine: investering in 3D printer snel terugverdiend

Radine, fabrikant van trilvullers en toevoersystemen, zet sinds kort een 3D printer in om het ontwikkelproces van de separators te versnellen. In plaats van wekenlange levertijden en hoge kosten kunnen de engineers de modellen nu binnen een dag testen, voordat ze investeren in een dure, RVS-oplossing.

Fabrikant trilvullers gebruikt 3D printer in ontwikkelproces op maat gemaakte separatoren

Radine is gespecialiseerd in het bouwen van trilvullers en complete toevoersystemen, voor doppen van sausflessen, onderdelen van scheerapparaten, speelgoedbouwsteentjes, medische hulpmiddelen en tal van andere producten. Deze systemen worden altijd klantspecifiek gebouwd. Precies daar boekt de machinebouwer voordelen door een industriële 3D printer van Nextstep 3D te gebruiken.

Radine
Karel Schuitemaker: kortere ontwikkeltijd en lagere kosten dankzij 3D printen.

Minder dure prototypes

Karel Schuitemaker, directeur, legt uit: “We maken trilvullers helemaal op maat. Nadat een onderdeel de trilvuller verlaat, komt het langs een separator, misschien wel onze grootste uitdaging.” De separator wordt precies op het product afgestemd. Voordat Radine een 3D-printer bezat, lieten constructeurs per opdracht soms wel drie verschillende separatoren maken van roestvrij staal. “Een dure grap en dan heb ik het nog niet eens over de levertijd. Soms waren we wel zes weken verder voordat we de goede hadden en konden we er twee weggooien. Dan praat je over bedragen die net zo hoog zijn als de aanschafprijs van een 3D-printer. Nu we de 3D-printer hebben, maken we de modellen dus gewoon zelf. En pas als het helemaal perfect is, geven we opdracht voor het maken van de ‘echte’ separator in roestvrij staal. Zelf printen scheelt veel tijd én geld.” Hij durft zelfs de conclusie te trekken dat de investering in de 3D printer zich binnen enkele maanden heeft terugverdiend. Zelfs al wordt deze niet dagelijks gebruikt.

3D-printen genereert new business
Karel Schuitemaker heeft nog een zakelijke toepassing gevonden voor 3D-printen. “Wij krijgen nogal eens offerteaanvragen voor trilvullers zonder het onderdeel waar het om gaat. Dan krijgen we alleen een tekening toegestuurd. Maar om een goede offerte te maken, willen we het onderdeel kunnen beetpakken. Dus printen we het zelf met de 3D-printer. Als het tastbaar is, kan je veel beter zien hoe een onderdeel zich gedraagt en reageert op bewegingen. Dan kunnen we een preciezere (prijs)indicatie maken. We sturen het printmodel overigens ook mee met de offerte. Klanten zijn daarvan meestal erg onder de indruk en daardoor meteen verkocht. Op de weinige concurrenten die we hebben, hebben we zo dus echt een streepje voor.”

Snelle beslissers

Schuitemaker speelde al enige tijd met de gedachte een 3D-printer aan te schaffen om zijn productieproces te versoepelen. “Onze filosofie is ‘snel beslissen en gewoon dóen’. Je kan eindeloos lang nadenken over iets, maar je kunt het ook gewoon aanpakken. Dan weet je waarover je het hebt en of het iets voor je is. Dat hebben we met 3D-printen ook gedaan.” En op basis van zijn eerste ervaringen denkt hij dat nog veel meer mogelijk is met deze technologie.

De 3D printer van Radine is geleverd door Nextstep 3D, een van de exposanten op Rapidpro 2015. In maart neemt Nextstep 3D deel aan de beurs MTMS in Brussel.

Back to top button