3D printmarkt

Maakbedrijven moeten kennis 3D-printen méér met elkaar delen

Maakbedrijven moeten hun kennis omtrent 3D-printen veel meer met elkaar delen. Met name als het gaat om topologie-optimalisatie.
“De open source gedachte zou meer gepropageerd moeten worden”, zegt Henny ten Pas, sales manager voor EOS bij Bendertechniek BV. Hij is aangetrokken om de additive manufacturing / 3D-print business uit te bouwen.

 

Henny ten Pas (Bendertechniek) ziet volop kansen met 3D-printen voor maakbedrijven

 

Sinds 1 oktober is het allemaal definitief: Bendertechniek vertegenwoordigt Electro Optical Systems / EOS GmbH, de Duitse fabrikant van additive manufacturing machines voor zowel kunststof als metaal, in Nederland en Vlaanderen. Het Veenendaalse bedrijf is de vooruitgeschoven post van EOS, zo drukt Ten Pas het uit. “Samen met EOS gaan we het merk in de markt zetten.” Hoewel kunststof als materiaal voor Bendertechniek een vreemde eend in de bijt is, vindt hij het wel passen bij de ontwikkeling. “Heel wat van onze bewerkingsmachines worden steeds vaker ingezet voor het frezen van kunststoffen.” Hij denkt dat in Nederland en Vlaanderen beide markten – het 3D-printen van metaal zowel als kunststof – gelijk zullen opgaan.

 

Koudwatervrees
Henny ten Pas merkt dat het onderwerp 3D-printen meer dan voldoende aandacht krijgt in Nederland. Europabreed ziet hij dat grote concerns hyperactief zijn als het om deze technologie gaat. Maar in de praktijk van het midden- en kleinbedrijf, de typische toeleverancier, bestaat nog veel koudwatervrees. Leveranciers zoals Bendertechniek, die nu in deze markt stappen, moeten nog het nodige ‘missionarissenwerk’ verrichten. Ten Pas doet dat graag, maar hij waarschuwt wel dat de maakindustrie de kans die 3D-printen biedt, uiteindelijk zelf zal moeten grijpen. “Nederland is sterk in design en productontwikkeling. En met topologie optimalisatie valt bij 3D-printen veel te verdienen. Daarmee kan de maakindustrie voor zichzelf een positie creëren in Europa.” 3D-printen kan zelfs een antwoord zijn op wetgeving waar Europa op zinspeelt, om onnodige verspilling van grondstoffen tegen te gaan. Waarom 95 procent van een duur materiaal als titanium verspanen als je met 5 procent ervan in poedervorm ook het onderdeel kunt maken? “Niet alleen materialen, ook energie speelt een rol. Beperken van het gebruik van grondstoffen, daar ligt naast design een kans voor 3D-printen.”

 

Eos M 290
De nieuwe EOS M290 slaat goed aan in de markt.

 

Kennis delen
Om een positie op te bouwen, moeten bedrijven meer bereid zijn kennis en ervaring te delen met elkaar. Daarmee kunnen ze de inbedding van de technologie versnellen. De koudwatervrees wegnemen. “Ze moeten hun kennis over de schutting durven gooien”, zegt Henny ten Pas. Dat geldt zeker voor het metaalprinten, maar ook wel voor de kunststoffen. Met name bij 3D-printen van kunststof onderdelen is de leercurve kort. Dit materiaal biedt bovendien het voordeel dat de investeringskosten aanzienlijk lager zijn dan bij metaalprinten en de nabewerking aanzienlijk geringer is dan bij een geprint metaaldeel. Dat biedt eigenlijk dus nu al kansen. EOS is dit jaar gestart met een consultancy service die in 2015 versneld wordt uitgebouwd. Experts op het gebied van 3D-printen onderzoeken samen met klanten de mogelijkheden; is er een zinvolle business case te maken? Daarna helpen ze mee de applicatie ontwikkelen. Deze ondersteuning is er ook voor de klanten in de Benelux. Het nieuwe democentrum van EOS vlakbij München speelt daar een belangrijke rol in. Hier kunnen ook de klanten uit de Benelux de nieuwste machines zien en testen. “Hier zit de kennis en is alles aanwezig. Daarom kunnen we beter investeren in actieve netwerken dan in een democentrum in Nederland.”

In de tweede uitgave van het 3D-print magazine verschijnt een uitgebreider verhaal over de trends die EOS en andere fabrikanten momenteel zien, de uitdaging om 3D-printen echt door te laten breken in de productie en de nieuwste machines die op EuroMold 2014 werden gepresenteerd. In een casestudy van EOS met Altair wordt dan dieper ingegaan op de betekenis van topologie-optimalisatie. Bendertechniek en EOS exposeren in maart op RapidPro 2015. 

 

Meer informatie

Bendertechniek

EOS

Back to top button