3D printmarktApplications

Luxexcel trekt extra investering aan voor uitrol Printoptical printtechnologie

Het Nederlandse Luxexcel, dat optische lenzen 3D print, heeft een nieuwe financieringsronde succesvol afgerond. De Vlaamse investeringsmaatschappij PMV trekt de kar bij deze financieringsronde ter waarde van 7,5 miljoen euro. De bestaande investeerders, SET Ventures en Munich Venture Partners, hebben ook weer meegedaan.

 

Nieuw online platform maakt Nederlandse 3D printtechnologie wereldwijd toegankelijk

Luxexcel uit het Zeeuwse Kruiningen heeft enkele jaren geleden een 3D printtechnologie ontwikkeld waarmee lenzen voor onder andere LED-verlichting direct vanuit het CAD-model geprint kunnen worden. Deze Printoptical technologie is revolutionair in de verlichtingsindustrie, omdat designers hierdoor meer kunnen experimenteren met het design van lenzen en kleine series haalbaar zijn. De afgelopen tijd heeft het bedrijf in totaal al 17,5 miljoen euro aan kapitaal bij investeerders aangetrokken.

 

Leidende positie versterken

“De sterke partners in deze nieuwe investeringsronde delen onze visie dat onze technologie en onze wereldwijd unieke 3D print service nieuwe kansen en heel nieuwe optische componenten biedt voor veel verschillende markten”, zegt Eric Tierie, ceo van Luxexcel over de nieuwe kapitaalsinjectie. Oprichter en president Richard van de Vrie gelooft dat de nieuwe investering de leidende positie van Luxexcel in het additief produceren van lenzen en andere optische componenten zal versterken. De digitalisering zal hiermee versneld kunnen plaatsvinden. Luxexcel telt inmiddels 25 medewerkers en is recent gestart met het bouwen van een online orderplatform. Dat moet de Zeeuwse 3D printtechnologie toegankelijk maken voor klanten uit de hele wereld. Binnen enkele dagen kunnen zij dan over hun unie lenzen beschikken.

 

Luxexcel
Enkele 3D geprinte lenzen, vervaardigd met de Printoptical technologie van Luxexcel.

 

Benchmark printtechnieken

Eerder dit voorjaar heeft het bedrijf een benchmark gedaan van verschillende 3D printtechnologieën en materialen voor het additief vervaardigen van lenzen. Voor de kwaliteit van een optiek is de diffusie transmissie een belangrijk gegeven. Hoe lager deze waarde, des te beter. Doordat Luxexcel de lenzen laag voor laag print, is een zekere mate van scattering niet te voorkomen. De Printoptical 3D printtechnologie van het Nederlandse bedrijf scoort op dit punt aanzienlijk beter dan technologieën zoals polyjet, Ook vergeleken met stereolithografie in combinatie met polijsten is de Zeeuwse printtechnologie een factor 12 beter. Als het om de totale lichtdoorlatendheid gaat zijn de verschillen kleiner, alhoewel de technologie van Luxexcel de enige is die meer dan 90 procent van het licht doorlaat. Polyjet is de tweede beste technologie op dit punt, maar deze optieken laten ruim 3 procent minder licht door. De tweede waarde waar naar gekeken is, is de Yellowness index. Deze waarde geeft een indicatie in welke mate een product afwijkt van een volkomen kleurloos product. Stereolithografie haalt hierbij de hoogste score. De onderzoekers van Luxexcel maken daar echter de kanttekening bij dat het SLA-materiaal blauwe pigmenten bevat die het gele licht compenseren. Daarmee is de transmissiewaarde nog niet echt verbeterd.

 

Back to top button