Technology

Krijgt poederbed 3D metaalprinten concurrentie?

Is de poederbed 3D printtechnologie wel dé metaalprinttechnologie van de toekomst? Bernhard Langefeld, consultant bij Roland Berger, geeft een opvallend antwoord op deze vraag. Hij twijfelt sinds een jaar. Er zijn veelbelovende alternatieven. En die hebben geen last van een aantal nadelen die de poeder bed technologie wel heeft. 

 

Roland Berger consultant ziet in jetting technologie goed alternatief

Bernhard Langefeld is een van de bekende consultants op additive manufacturing vlak. Op Additive World Conference 2017 in Eindhoven was hij vorige week een van de keynotesprekers. Hij wierp zelf de vraag op of we in de toekomst nog wel blijven vast houden aan de poederbed 3D print technologie, momenteel de meest toegepaste technologie als het om metaalprinten gaat.

 

Bernhard Langefeld
Bernhard Langefeld (Roland Berger) vraagt zich af of poederbed 3D metaalprinten straks nog altijd de meest gebruikte techniek zal zijn.

XJet en Vader alternatieven?

De consultant van Roland Berger zegt dat het laatste jaar zijn menig over dit punt is veranderd. Jetting technologie, zoals het Israëlische XJet en het Amerikaanse Vader Systems toepassen, acht hij kansrijk voor de toekomst. “Poederbed technologie heeft beperkingen. Het aantal lasers in de machine is beperkt, je werkt met poeder waar zeker gezondheidsaspecten aan vast zitten.” De twee metaalprinters die de jetting technologie gebruiken, werken met nano druppels metaal. Vader Systems maakt die op basis van draad; Xjet gebruikt afgesloten materiaal cartridges. Beide technieken zijn interessant voor een aantal toepassingen, onder meer omdat er voor de operators geen gezondheidsrisico’s aan kleven. “Misschien heb je in de toekomst niet altijd SLM technologie nodig.

 

Begrenzing aan aantal lasers

Een van de grote beperkingen van de poederbed technologie die Langefeld ziet, is de begrenzing aan het aantal lasers in een 3D metaalprinter. Al enkele jaren staat het maximale aantal op 4. “Ik verwacht niet dat we naar 6 of 12 lasers gaan. Enerzijds vanwege de kosten. Anderzijds omwille van fysische factoren.” Onder andere de rookvorming in de bouwkamer gaat dan voor problemen zorgen. Wel gelooft de consultant dat een goede diodenlasertechnologie de productiviteit sterk kan verhogen in de toekomst. “Als we erin slagen om met honderden diodenlasers te gaan printen, hebben we een doorbraak in de poederbed technologie.”

 

low cost printer
Een van de werkstukken geprint op de low cost printer van Fraunhofer ILT.

 

Tijd voor nieuwe machineconcept

Het Fraunhofer ILT werkt aan dit concept, zo schetste Wilhelm Meiners van het onderzoeksinstituut in Aken op de conferentie van Additive Industries. Hij ziet nog geen goed alternatief voor de poederbed technologie. “Er zijn wel andere technieken, maar daarvan moeten de producten vaak in de oven. Daar moet je de krimp goed beheersen. En ze verliezen het van poederbed technologie als je grote delen gaat maken.” Wel denkt Meiners dat het na 20 jaar tijd wordt voor een ander machineconcept om de productiviteit én de schaalbaarheid te verbeteren. Daarom lopen er in Aken meerdere projecten op dit vlak. Een multispot machine met meerdere diodenlasers die aan en uitgeschakeld worden, is een van de oplossingsrichtingen waarin men in Aken werkt.

Lees hier een artikel over onder meer de technologie van Vader Systems

 

 

Back to top button