Manufacturers

Kleinere Metalfab1 Tool is méér dan instap metaalprinter

Additive Industries heeft een basismodel van de Metalfab1 gebouwd. Deze 3D metaalprinter is ontdaan van functionaliteiten zoals de robotbelading, de oven voor warmtebehandeling en beschikt over één bouwkamer. Die is overigens identiek aan die in de grotere machine. Het prijskaartje van de nieuwe Metalfab1 Tool is fors lager. Additive Industries ziet de nieuwe metaalprinter als een machine voor bedrijven die de eerste stappen zetten richting seriematig 3D metaalprinten, voor prototyping én procesontwikkeling.

 

Nieuwe 3D printer bedoeld voor prototyping en procesontwikkeling

 

De nieuwe 3D metaalprinter heet dan ook Metalfab1 Process & Application Development Tool. De machine werd deze week gepresenteerd op de klantendag van Additive Industries. Woensdag maakte Daan Kersten, CEO, het nieuws wereldkundig op Additive World Conference. De nieuwe 3D metaalprinter is ontwikkeld op basis van signalen die de machinebouwer krijgt van (potentiële) klanten.

Metalfab1 Tool

Modulaire bouwwijze Metalfab groot voordeel

“De stap naar de Metalfab1 is voor bedrijven die de eerste keer gaan metaalprinten een grote stap”, aldus Daan Kersten bij de presentatie van de machine. “Klanten vragen ons waarom we geen systeem hebben voor nieuwkomers, dat makkelijker te gebruiken valt.” En dat een lager prijskaartje kent dan het grote systeem, zoals onder andere de Kaak Group dat succesvol inzet in de productie. Dankzij de modulaire opbouw van de Metalfab1 heeft Additive Industries de nieuwe printer vrij snel kunnen ontwikkelen. De kern van de beide machines, de bouwkamer en de laserunit, zijn identiek. Ook blijft de mogelijkheid om meerdere laserbronnen te integreren, tot 4 stuks, net als bij de Metalfab1. Wat is weggehaald, zijn de tweede bouwkamer, de oven voor spanningsvrij gloeien, de robot en de opslagunit. Aan de software wordt op dit moment nog de laatste hand gelegd, maar deze zal voor het printproces identiek zijn.

 

Daan Kersten
Daan Kersten presenteerde de nieuwe 3D printer aan het begin van Additive World Conference, de tweedaagse conferentie van Additive Industries.

Prototyping en procesontwikkeling

De keuze voor dezelfde bouwkamer en laserunit is een bewuste keuze, niet alleen omwille van de modulaire bouwwijze. Additive Industries ziet de kleinere Metalfab1 Tool onder meer als een metaalprinter die bedrijven inzetten als ze het 3D printproces voor een serieproduct gaan ontwikkelen en valideren. “Dat wil je niet op de Metalfab1 doen omdat deze voor serieproductie is gebouwd”, licht Daan Kersten toe. Omdat de beide machines over dezelfde printtechnologie en software beschikken, kan een proces dat op de kleinere machine is ontwikkeld één op één worden overgezet op de grotere. Het is zelfs mogelijk om de printunit uit de machine te halen en over te zetten naar de Metalfab1 zodra de serieproductie gaat starten. “Dat is uniek in de wereld”, zegt Daan Kersten. Gebruikers van de nieuwe metaalprinter behouden de mogelijkheid om de machine naderhand uit te breiden.

 

Halvering kostprijs

Qua prijs valt de nieuwe machine aanzienlijk goedkoper uit. In de uitvoering met 1 laser kost de nieuwe machine € 875.000; de Metalfab1 met dubbele bouwkamers, oven voor warmtebehandeling, robot en opslagunit kost € 1,8 miljoen euro.

 

Back to top button