3D printmarktTechnology

Industrial Achievement Awards voor Martin Schäfer en Janne Kyttanen

Martin Schäfer van Siemens en voorzitter van het Europees AM platform heeft de Industrial Achievement Award gekregen tijdens de Additive World Conference. Daan Kersten, ceo van Additive Industries, reikte een tweede award uit aan Janne Kyttanen, mede oprichter van Freedom of Creation en een 3D printpionier. Beiden hebben bijgedragen aan de ontwikkeling en acceptatie van 3D printen als maaktechnologie.

 

Spaanse en Britse winnaars in design challenge

Martin Schäfer
Martin Schäfer werd door Daan Kersten (rechts) verrast met de Industrial Achievement Award.

Additive Industries wil met de Industrial Achievement Awards pioniers uit de 3D printindustrie waarderen. De award is bedoeld voor mensen die zich op welke manier dan ook hebben ingezet om deze technologie naar een hoger niveau te ontwikkelen én industrieel inzetbaar te maken. Daan Kersten wist zowel Martin Schäfer als Janne Kyttanen te verrassen met de award. Martin Schäfer is sinds 2000 bij Siemens bezig met additive manufacturing. Hij is daarnaast al 10 jaar voorzitter van het AM Platform Europe. Eerder tijdens de conferentie zei Schäfer dat additive manufacturing als maaktechnologie in de productie geen visie meer is, maar realiteit. Siemens heeft zelf eerder dit jaar in Finland meer dan 21 miljoen euro geïnvesteerd in een 3D printfabriek. “Additive manufacturing bevindt zich op het pad van industrialisering.”

 

JanneKyttanen
JanneKyttanen (links) met de award.

Andere mindset opent deur naar creativiteit

Janne Kyttanen is een Finse beeldhouwer die aan de Rietveldacademie heeft gestudeerd. Uit zijn afstudeerproject is Freedom of Creation voortgekomen. Janne beweegt zich op het snijvlak van kunst, design en 3D printen en heeft daarmee volgens Daan Kersten een belangrijke rol gespeeld in de doorbraak van 3D printen. “Want dat begint allemaal met design.” Hij geldt als een van de meest invloedrijke kunstenaars van zijn generatie. Janne Kyttanen riep in zijn lezing op de conferentie onder meer op dat engineers hun mindset moeten veranderen. Een andere mindset opent de deur naar méér creativiteit en naar heel nieuwe oplossingen. “Als we met 2 liter materiaal een sofa kunnen maken die met 200 kilo belast kan worden. Of als we elk onderdeel van een vliegtuig de helft lichter kunnen maken. Denk je eens in wat dat allemaal kan betekenen?” Dat zijn de nieuwe kansen die 3D printen biedt in de ogen van de ogen van de beeldhouwer, die tegenwoordig in Los Angeles werkt.

 

Atos
Het team van Atos uit Spanje dat de Design for AM Award heeft gewonnen bij de professionals.

 

Winnaars design challenge

Tijdens het Awards Dinner, na afloop van de tweedaagse conferentie in Eindhoven, zijn ook de winnaars bekend gemaakt van de Design Challenge 2016. Bij de professionals heeft Atos AM Engineering uit Spanje gewonnen. Elvira León en Javier Buhigas Pérez ontwikkelden een aerospace integrated bearing, een 3D geprinte component voor het bevestigen en tegelijkertijd positioneren van zonnepanelen aan een satelliet. Bij de studenten heeft Cassidy Silbernagel van de universiteit van Nottingham gewonnen. De uit Canada afkomstige student heeft een behuizing voor de elektromotor van een e-bike geredesigned. Hierin heeft hij eveneens de krukas geïntegreerd en een bijzondere koeling waarbij maximaal gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden die additive manufacturing biedt. Erik de Bruijn (co-founder van Ultimaker en juryvoorzitter) overhandigde de winnaars van de designchallenge niet alleen de award, maar ook een Ultimaker 2+ 3D printer. Alle finalisten hebben daarnaast een licentie van Solidthinking Inspire van Altair gekregen.

 

cassidy silbernagel
Cassidy Silbernagel van de universiteit van Nottingham ging met de student award aan de haal.

 

 

Back to top button