3D printmarkt

Hoog Oranje-gehalte op Euromold 2015

Euromold 2015 heeft een hoog Oranjegahelte. Logisch, nu de beurs op de drempel van Nederland plaatsvindt, in Düsseldorf. Liefst 24 Nederlandse bedrijven exposeren op Euromold 2015. En ook aan het conferentieprogramma leveren de nodige Nederlandse experts uit de additive manufacturing industrie een bijdrage.

 

Euromold 2015: 450 exposanten en hoogwaardig conferentieprogramma

Er is veel te doen geweest over de verhuizing van Euromold van Frankfurt naar Düsseldorf. Hoewel een aantal grote namen ontbreekt, biedt de beurs toch een interessant deelnemersveld met uiteindelijk een hoogwaardig conferentieprogramma.

 

Flink aantal Nederlandse deelnemers

De uiteindelijke deelnemerslijst telt ruim 450 exposanten. Daarvan komen er ruim 80 uit China, dat qua deelnemersaantal de grootste bijdrage levert. Het zijn vooral veel bedrijven uit de matrijzenindustrie. Interessanter is ongetwijfeld de Nederlandse delegatie. Deze is met 24 deelnemers groot, met name omdat deze bedrijven praktisch allemaal actief zijn met additive manufacturing. Enkele opvallende namen zijn Brightlands Chemelot Campus (dat zich ontwikkelt tot researchcampus voor 3D printmaterialen), Limburg Makers (een groep bedrijven verzameld onder de vlag van dit initiatief van Industriebank LIOF), Somos Materials by DSM en Xilloc Medical. Klik hier voor een complete lijst met Nederlandse deelnemers. Het aantal Belgische deelnemers blijft beperkt tot één: Tenco DDM.

 

Felixprinters06-18 PM
Felix is een van de Nederlandse deelnemers, net als verleden jaar.

 

Mansys workshop

Vanuit Nederland wordt er ook een flinke bijdrage geleverd aan het congresprogramma van Euromold 2015. Onno Ponfoort van Berenschot leidt de ManSys workshop (22 september in het design en engineering forum). Mansys is een project dat tot doel heeft om een set e-supply chain tools te ontwikkelen die een brede acceptatie van 3D printen mogelijk maakt. In de workshop geven de sprekers aan waar additive manufacturing momenteel staat en wat binnen afzienbare tijd mogelijk is. Daarbij richten zij zich op de aerospace industrie, medische en dentale technieken. Sprekers zijn onder andere Frits Feenstra van TNO over standaarden en formats, Tyler Hamilton van TWI over design optimalisatie en twee sprekers van Materialise over systeemintegratie.

 

Meerdere 3D printers
3DByFlow demonstreert het voedsel printen en dus multimateriaal 3D printen.

 

3D printen van voedsel in Nederland

Op de woensdag (23 september) zijn er onder meer lezingen door Irene Knols van 3D By Flow, een van de Nederlandse exposanten op de beurs. Zij gaat in op de experimenten die 3D By Flow momenteel doet met het 3D printen van voedsel. Stephan Kühr van 3Yourmind gaat in het op thema businessmodellen. Woensdagmiddag is er een sessie over CAE tools voor 3D printen. Op donderdag zijn interessante presentaties de lezing van Ralf Carlstöm van Högenäs, de Scandinavische 3D metaalprinter die een eigen technologie heeft ontwikkeld. Hij gaat in op de inzet van deze digital metal technologie voor de productie van kleine series precisiecomponenten. Donderdagmiddag zijn er opnieuw twee Nederlandse bijdragen. Onno Ponfoort gaat samen met Chris Krampitz van Berenschot in op het wereldwijde tekort aan vakmensen voor de snelgroeiende additive manufacturing sector. Jan Willem Slijkoord van Innofil3D laat zien hoe het thema duurzaamheid kan worden ingebracht door filament te recyclen. Een blik in de nabije toekomst geeft Christian Spindler van het Fraunhofer IPA. Hij laat zien hoe ze in dit onderzoeksinstituut hydraulische actuatoren hebben vervaardigd met behulp van 3d printen.

De vrijdag kleurt het podium weer een beetje oranje als Casper van der Meer van Better Future Factory een presentatie houdt. Andere interessante topics op deze dag zijn de lezing door David Duff van Alcoa over kostenbesparingen op aluminium gereedschappen voor spuitgieten. EuroMold start op dinsdag 22 september en duurt tot en met 25 september in de Messe Düsseldorf.

 

Back to top button