Technology

GE Additive zet aanval in op gietindustrie

GE Additive zet de aanval in op de gietindustrie. Midden 2018 worden de eerste machines uitgeleverd uit een nieuwe lijn 3D printers, gebaseerd op binder jetting technologie. GE Additive zegt dat de H1 printer, de voorlopige werknaam, grote metalen componenten kan printen. Men gaat de gietindustrie uitdagen.

 

Maakt nieuwe H1 binder jetting 3D printer de gietindustrie overbodig?

De topman van GE Additive, Mohammad Ehteshami, houdt van druk op de ketel. 55 dagen had hij zijn R&D team gegeven om met een eerste geprint onderdeel terug te komen. “Uiteindelijk heeft het proces van concept tot de eerste prints slechts 47 dagen geduurd”, zegt Ehteshami, bij de presentatie van de eerste foto van de GE Additive H1.

 

Voor verschillende metaallegeringen

In tegenstelling tot het prototype van de printer uit het Atlasproject (die op Formnext werd getoond), kiest GE Additive nu voor binder jetting technologie. Dat betekent in principe een twee stap proces. Want het materiaal dat tijdens het 3D printen de metaalpoeders verbindt, moet uitgestookt worden. GE Additive geeft nog geen details over de machine prijs. Het zegt alleen dat deze geschikt is voor grote werkstukken, van uiteenlopende materialen. Het concern noemt concreet roestvrij staal, nikkel en ijzerlegeringen. De snelheid van de H1 ligt boven die van de snelste machine in de markt verkrijgbaar. Begin 2018 maakt men meer details over de GE Additive H1 bekend. En medio 2018 worden de eerste productiemachines uitgeleverd aan klanten.

 

Vervanger voor gietstukken aerospace en automotive

Mohammad Ehteshami zegt met deze nieuwe 3D printer de noodzaak om gietstukken te maken elimineert. En daarmee ook de behoefte aan matrijzen en ander duur gereedschap, inclusief de dure infrastructuur in de gietindustrie. “Wij zien een grote vraag naar binder jetting technologie in de luchtvaart- en automotive-industrie. Omdat wij ons verplicht voelen de additive manufacturing industrie in een stroomversnelling te brengen, bouwen we onze sterkte uit in zowel laser- als EBM machines alsook brengen we nieuwe technieken naar de markt.”

 

Amerikaanse ontwikkeling

De nieuwe 3D printer is ontwikkeld in het Amerikaanse Cincinnati. Hier staan meer dan 100 3D metaalprinters. In Cincinnati was vroeger eveneens Morris Technologies gevestigd, de Amerikaanse AM specialist. Dit bedrijf werd enkele jaren geleden door GE. Daarmee zette het concern de eerste grote stappen in de AM markt.

 

 

Back to top button