3D printmarktTechnology

Formnext 2016: wat zijn de trends in 3D metaalprinten

Deze week vindt in Frankfurt de tweede editie van Formnext plaats. Dat Formnext hét platform is voor de additive manufacturing industrie betwijfelt niemand meer. Zeker niet wat metaalprinten betreft. Waar moet je nu op letten als je de beurs bezoekt? Wat zijn de signalen die het definitieve keerpunt van 3D metaalprinten in de ontwikkeling markeren?

 

De ontwikkeling van additive manufacturing zit al enkele jaren in een stroomversnelling. De laatste twee jaar gaan de ontwikkelingen echter wel heel erg hard. Dat zie je niet alleen terug in de groei van Formnext. Ondanks dat de beurs bijna 41% groeit in de omvang en 29% in het aantal exposanten, was de beurs enkele maanden geleden al uitverkocht. Nee, de onstuimige groei van 3D printen zie je terug in het groeiend aantal bedrijven dat instapt. Dat zijn zowel aanbieders van de technologie als maakbedrijven. En in de vooruitgang van de 3D metaalprinttechnologie.

 

3D metaalprinten richting productieomgeving

2016 zal de boeken in gaan als het jaar waarin additive manufacturing definitief het zetje in de rug kreeg richting de productievloer in de maakbedrijven. Trumpf en de Italiaanse partner Sisma tonen beiden een grotere 3D metaalprinter. Deze machines, de TruPrint 3000 en de mysint 300, zijn duidelijk ontwikkeld voor serieproductie. Interessant is vooral om bij de twee bedrijven te kijken hoe ze ervoor zorgen dat 3D metaalprinten vooral een manarm proces wordt. Beide partners beloven dat het wisselen van printjob grotendeels onbemand kan gebeuren. Wie met bedrijven praat die op dit moment al de TruPrint 1000 gebruiken, hoort daar eveneens al van dat deze machine zich onderscheidt door de stabiliteit.

LightRider
EOS lanceert de produtieversie van de M 400-4 metaalprinter. Hierop is de LightRider van AP Works geprint.

Achilleshiel repeatability weg?

Lange tijd is repeatability de achilleshiel van 3D metaalprinten geweest. Eigenlijk nog steeds Repeatability en reliability stonden hoog op het lijstje van noodzakelijke verbeterpunten. Het is interessant om te zien hoe bedrijven als Concept Laser, SLM Solutions en EOS hierin stappen maken. EOS-partner GF Machining Solutions presenteert op woensdag in het congres op Formnext hoe de kwaliteit verbeterd is en het aandeel scrap in 3D metaalprinten wordt verkleind. GF Machining Solutions en EOS werken samen aan de integratie van 3D metaalprinten in het klassieke verspanende productieproces. Onlangs lieten ze zich op de Amerikaanse gebruikersdag van EOS ontvallen dat de oplossing vooral in de software gezocht zal moeten worden. Industrie 4.0. Ook SLM Solutions kondigt de deelname aan Formnext aan onder de noemer op weg te zijn naar serieproductie. Vooral de luchtvaartindustrie is bezig om metaalprinten te integreren in productieprocessen. Lees hier bijvoorbeeld het artikel over Fokker.

 

Software gaat 3D printen inbedden in productieketens

Materialise: speelkwartier is voorbij

In dat kader belooft ook de presentatie van Materialise op Formnext interessant te worden. Het speelkwartiertje is voorbij, zo begint de spannende titel van de presentatie die de 3D printpionier op donderdagmiddag geeft. Met de nieuwste software uit Leuven kan men het proces nog beter controleren dan tot nog toe. Materialise introduceert met name nieuwe softwaretools voor 3D metaalprinten waarmee je sneller tot een goed product komt. Ook de repeatability verbetert. Materialise kiest er eveneens voor om additive manufacturing te integreren in maakprocessen. Wie het programma op Formnext bekijkt, ziet dat software een belangrijk thema zal zijn op de komende editie.

 

Lasertec 65 3D
DMG Mori en partner Siemens hebben het complete AM productieproces voor de Lasertec hybride machines geïntegreerd in NX.

Exasim simuleert 3D metaalprinten in de cloud om spanningen en vervormingen te herkennen

Een interessante deelnemer is in dit kader Simufact Engineering. Het bedrijf presenteert in Frankfurt eveneens een softwareoplossing voor het complete 3D printproces voor metalen componenten. Ga wat dit thema betreft zeker ook kijken naar 3DSIM, een van de partners van Additive Industries. Het bedrijf van oprichter Brent Stucker heeft in september Exasim gelanceerd. Deze cloudgebaseerde software simuleert het ontstaan van vervormingen en spanningen in het te printen onderdeel. Door dit te simuleren, kan men sneller tot een goed printbaar product komen. De software doet namelijk suggesties voor de supportstructuur om daarmee warmte af te voeren en de opbouw van spanningen en vervormingen te verminderen. Bernt Stucker houdt de laatste dag een presentatie hierover.

DMG Mori en Siemens 

Wat je niet mag missen in Frankfurt is de deelname van DMG Mori met de hybridemachine, voor het eerst op Formnext. Samen met partner Siemens stuurt DMG Mori het hele proces aan vanuit Siemens NX. Benieuwd of DMG Mori ook de nieuwe hybridemachine toont, een NLX draaibank met 3D metaalprintkop.

 

Hexagon AM
Hexagon ontwikkelt op basis van een combinatie van CT en CMM technologie meetsystemen voor AM delen.

Kwaliteitscontrole: speelt de CT technologie een rol?

Een ander signaal dat aangeeft dat 3D metaalprinten doorbreekt richting de productie, is het feit dat technologie beschikbaar komt voor het geometrisch controleren van 3D geprinte onderdelen. Het Fraunhofer presenteert op vrijdag hoe men dit met high performance computer tomografie denkt te kunnen doen. Volume Graphics is al wat concreter. Het Duitse bedrijf presenteert een oplossing om 3D geprinte onderdelen met CT gebaseerde technologie te valideren. Hexagon kiest ook deze weg. Het manufacturing intelligence bedrijf zoekt de combinatie van CT technologie met CMM-kennis (lees het artikel hierover in de laatste editie van 3D printmagazine).

Hoe reageert de markt op overnames door GE?

Het speelkwartier in 3D printen is voorbij, aldus Materialise. Dat kun je ook nog op een andere manier opvatten: de overname van Concept Laser door GE heeft de markt wel in beweging gezet. Tel daarbij op dat GE het bod op Arcam enkele weken verhoogd heeft en het is duidelijk dat de Amerikanen er veel aan gelegen is om deze twee technologie-ontwikkelaars in te lijven. Want naast het verhogen van het bod heeft GE het minimale aantal aandelen verlaagd naar 75% van alle beschikbare aandelen. Twee weken geleden hadden de Amerikanen al bijna de helft van de Arcam aandelen in handen. Het is spannend om te zien hoe er op Formnext over deze stappen van GE wordt gepraat.

Scheppen overnames door GE kansen voor nieuwkomers als Additive Industries?

En hoe SLM Solutions doorgaat. GE wilde immers eerst SLM Solutions overnemen. Een activistische aandeelhouder stak daar een stokje voor. De overnameperikelen hebben in het 3e kwartaal in elk geval invloed gehad op de financiële resultaten. De afwachtende houding van de markt heeft de omzet met bijna 6 procent doen krimpen. Het aantal verkochte machines groeide overigens wel nog met bijna 17%. De 3e kwartaalcijfers van SLM Solutions tonen echter aan dat de stappen die GE zet wel degelijk invloed heeft op de markt. Begrijpelijk als je bedenkt dat de luchtvaartindustrie een van de sterkte groeimarkten is voor additive manufacturing. Willen bedrijven uit deze sector nog wel machines kopen van een leverancier die onderdeel is van een concurrent?

Een real live seriepproductie onderdeel voor een gasbrander, 3D geprint door 3D Systems.
Een real life serieproductie onderdeel voor een gasbrander, 3D geprint door 3D Systems. Deze gasbrander heeft een langere standtijd dan het conventioneel gemaakte exemplaar, waardoor de productielijn waarin de gasbrander wordt gebruikt, minder vaak stilgelegd hoeft te worden voor vervanging.

Additive Industries met GKN Sinter op het podium

Wie weet, dat biedt misschien kansen voor nieuwkomers, zoals Additive Industries. Vorig jaar lanceerde het Nederlandse de Metalfab1 op Formnext. Nu, een jaar later presenteert Additive Industries samen met GKN Sinter Metals Engineering – een van de Bètaklanten – op woensdag. Onderwerp van de presentatie: Industrial 3D metal printing for series production in automotive: observations, experiences and bold ambitions. Ook AP Works, de allereerste Bètaklant van Additive Industries neemt aan Formnext deel met als highlight van de presentatie de eerste 3D geprinte motorfiets Light Rider. Deze is overigens op de nieuwe EOS M 400-4 3D metaalprinter gemaakt.

Lees hier de laatste editie van 3D printmagazine.

Formnext start dinsdag 15 november in de Messe Frankfurt (hal 3.1) en duurt tot en met vrijdag 18 november.

FOTO: 3D geprinte onderdelen voor de Arianeraket, zoals deze in een prototype zijn gebruikt.

Back to top button