3D printmarkt

Formnext 2016 groeit als kool, volledig volgeboekt

Meer dan twee maanden voor begin van de beurs is Formnext 2016 volledig vol geboekt. Het aantal exposanten groeit met 29%; de beursvloer met niet minder dan 41% en bijna één op de twee exposanten komt van buiten Duitsland.

“Deze uitstekende ontwikkeling toont aan dat we met Formnext 2016 precies de juiste snaar in de branche raken”, zo zegt Sacha F. Wenzler, groepsleider Formnext bij Messago Messe Frankfurt. De tweede editie bevestigt de positieve ontvangst verleden jaar. De beurs in Frankfurt weet zelfs nieuwe spelers aan te treken, zoals een aantal traditionele machinebouwers die vorig jaar nog de kat uit de boom keken: DMG Mori dochter Sauer doet mee (Lasertc 65 3D), Hermle, Matsuura (verleden jaar wel aanwezig) en Hage.

3D metaalprinters

Uiteraard zijn de internationale marktleiders uit de additive manufacturing industrie van de partij: vanuit Nederland is dat Additive Industries, dat een jaar geleden met succes de Metalfab1 in Frankfurt heeft gelanceerd. Uit Duitsland doen partijen mee zoals EOS en Concept Laser, dat dit jaar Formnext aangrijpt om de definitieve versie van het nieuwe 3D printconcept Factory of Tomorrow te lanceren. Na de beurs start de verkoop.

Omvang van Formnext 2016 groeit met 41 procent

SLM Solutions en Trumpf zijn de andere Duitse spelers in het metaalprinten, aangevuld met internationale partijen zoals Renishaw en Sisma, de Italiaanse partner van Trumpf. Ook de sterke marktpartijen uit de kunststoffenindustrie zijn er weer bij: DSM Somos, Prodways (dat onder andere met DSM Somos nieuwe materialen ontwikkelt en in Frankfurt de ProMaker 1000 SLS machine presenteert), Stratasys, Envisiontec, Keyence én HP. Het Amerikaanse concern neemt ongetwijfeld de nieuwe 3D printer mee, waarmee men zegt het 3D printen te gaan industrialiseren.

Prodways ProMaker P

Verbreding beursprogramma

Dat Formnext groeit, blijkt duidelijk uit de verdere uitbreiding van het beursprogramma. Naast de machines zijn er nu heel wat 3D printservice bedrijven aanwezig, softwareleveranciers zoals Altair, Autodesk, Dassault Systèmes en MachineWorks. En met materiaalproducenten zoals Sandvik Osprey, Högenäs, Heraeus en Airbus-dochter AP Works, wordt ook deze kant van additive manufacturing nu goed ingevuld. Alles bij elkaar resulteert dat in 261 exposanten (een groei van 20%) die samen 15.500 m2 afnemen. Dat is 41% meer dan een jaar geleden en daarmee zit de beurs nokvol, laat de organisatie weten. De exposanten komen uit meer dan 25 verschillende landen. Met 48% van de exposanten van buiten Duitsland, is Formnext internationaler dan welke beurs in deze sector ook.

 

Sascha Wenzler
Sascha Wenzler, projectleider: het potentieel zit in de combinatie van additieve en conventionele productietechnieken.

Congress en start-up challenge

De groei van Formnext 2016 gaat niet ten koste van de inhoud. Ook dit jaar wordt samen met TCT het congressprogramma ingevuld. Er is een Start-up Challenge, waar veelbelovende start-ups in deze sector het Formnext podium gebruiken om zich te presenteren aan de additive manufacturing industrie.

Twee edities 3D printmagazine

Formnext vindt van 15 tot en met 18 november plaats in Frankfurt am Main. Voorafgaand verschijnt er zowel een Nederlandstalige als Engelstalige editie van 3D print magazine met zowel voorbeschouwingen als ook diepgravende reportages over actuele ontwikkelingen en toepassingen van 3D printen.

Back to top button