Applications

Fontysstudenten ontwerpen 3D geprinte connectoren voor TE Connectivity

TE Connectivity in ’s Hertogenbosch, producent van industriële connectoren, presenteert op SPS IPC drives in Neurenberg de mogelijkheden die 3D printen biedt. Studenten van Fontys hebben een onderzoek naar de kansen van 3D printen voor het bedrijf afgerond en 3 kansrijke designs gemaakt voor geprinte connectoren gemaakt. Deze worden de komende maanden door de eigen engineers van TE Connectivity verder geoptimaliseerd.

 

De producent van industriële connectoren gebruikt al 3D printers en heeft in Den Bosch en het Amerikaanse Harrisburg een eigen expertteam voor additive manufacturing. Toch heeft men een half jaar geleden samenwerking gezocht met het expertisecentrum HTSM (High Tech Systems & Materials) van Fontys Hogeschool. “Studenten denken vaak net even anders dan wij, die al jaren gewend zijn met connectoren te werken”, legt Rob van Gerwen van TE Connectivity uit waarom studenten zijn ingezet voor het ontwikkelen van 3D geprinte connectoren.

Inzet voor customization kleine series en spare parts business

 

Nog geen grote aantallen

De studenten van Fontys Hogeschool in Eindhoven hebben de opdracht gekregen om 3 ontwerpen van een industriële connector via een 3 D-printer te maken De focus lag hierbij op het makkelijk assembleren, configureerbaar en op het beperken van het gewicht. Mark Maas (senior manager Innovatie bij TE): “De studenten hebben TE zeer innovatieve manieren van 3D printen laten zien voor een van onze connectoren. 3D printen geeft TE meer kansen in het leveren van kleine, kost effectieve aantallen en daarbij zijn de kansen voor het op maat maken van de connector veel groter dan bij traditionele productiesystemen.” Doorgaans produceert het bedrijf de connectoren immers in aantallen die uiteenlopen van tienduizenden tot miljoenen. Teveel nog voor 3D printen op dit moment. Maar men ziet wel kansen, bijvoorbeeld als het om een customizen van connectoren gaat voor klanten die geen grote aantallen nodig vragen. Ook in de spare part business ligt er een kans: een kapotte connector kan snel vervangen worden door een 3D geprinte versie. Daarmee kan TE Connectivity de dienstverlening naar klanten verder uitbreiden.

 

SPS IPC drive Neurenberg

Medewerkers van het bedrijf in ’s Hertogenbosch gaan de drie concepten van de studenten de komende tijd verder uitwerken en de ontwerpen nog optimaliseren. Het resultaat van de studie wordt getoond op de SPS IPC drives vakbeurs in Neurenberg in november 2016. Dan toont TE Connectivity ook de eerste 3D geprinte industriële connectoren. De studenten zullen daarbij zijn. Het expertisecentrum HTSM (High Tech Systems & Materials) van Fontys Hogeschool faciliteert de samenwerking tussen industriële hightech bedrijven en het onderwijs en is tevens een specialist of het gebied van 3D printen.

 

TE Connectivity

FOTO: de studenten van het expertisecentrum HTSM (High Tech Systems & Materials) van Fontys Hogeschool samen met medewerkers van TE Connectivity.

Back to top button