3D printmarkt

FIT toont grootste AM metaalfabriek ter wereld

De 7e Technologietag van AM bedrijf FIT AG stond vooral in het teken van de nieuwe additive manufacturingfabriek. Met een investering van meer dan 20 miljoen euro heeft het Duitse bedrijf de grootste AM fabriek in de wereld gebouwd, in handen van een privé bedrijf. De metaalprintafdeling wordt gedomineerd door 14 machines van SLM Solutions; de kunststof onderdelen worden vooral op 12 EOS machines gemaakt.

 

Alle AM machines centraal aangestuurd en aangesloten op poederhandlingsysteem

Carl Fruth is er best trots op. Het team van FIT AG tilt additive manufacturing naar het industrieel niveau. Wat additive manufacturing in metaal betreft, beschikt het bedrijf over de grootste capaciteit in de wereld. Tegelijkertijd blijft de ondernemer met beide benen op de grond. “Dit is de grootste fabriek in de wereld en we verwerken 25 kilo metaalpoeder per dag tot producten. Dat toont aan waar we staan.” Er moeten dus nog wel stappen gezet worden.

 

Carl Fruth (rechts) leidt de Beierse minister van Financiën Markus Söder (links) door de nieuwe fabriek.

Centrale poederhandling en -management

De 14 metaalprinters van SLM Solutions, twee Arcam machines en nog een handvol machines van EOS worden centraal van metaalpoeders voorzien. FIT kan met een specifieke machine omschakelen naar een ander metaal, maar probeert dat te voorkomen. In principe lopen er drie materiaalstromen door de fabriek. Om de poederhandling te automatiseren én de kwaliteit te waarborgen, heeft het bedrijf een eigen poeder handling en managamentsysteem ontwikkeld. Van elke batch wordt bijgehouden hoe vaak het poeder gebruikt is. Het wordt automatisch gemengd met nieuw poeder.

 

Op de verdieping staan de EOS printers voor de kunststof onderdelen.

Software speelt cruciale rol in industrialisering

Dit is niet het enige dat FIT AG zelf heeft moeten ontwikkelen. Carl Fruth haalt eveneens het MES systeem aan voor de aansturing van alle metaal- en kunststofprinters. Ook dat heeft het bedrijf zelf ontwikkeld, omdat zo’n systeem voor AM nog niet bestaat. Momenteel werkt men ook aan een ERP systeem specifiek voor de 3D printindustrie, Dolphin. Tijdens de Technologiedag, bezocht door zo’n 1200 bezoekers, maakte het bedrijf bekend een nieuwe dochter in Roemenië te hebben opgericht. Deze gaat zich specifiek met de ontwikkeling van de software bezig houden. Carl Fruth geeft als reden hiervoor aan dat in Duitsland onvoldoende software engineers te vinden zijn. Software speelt een cruciale rol in de doorontwikkeling van additive manufacturing naar serieproductie. AM is in de visie van Fruth namelijk slechts een onderdeel in de hele digitalisering van de industrie. En deze digitalisering gaat de lopende band vervangen.

 

Hierin is de nieuwe AM fabriek ondergebracht, met meer dan 15 metaalprinters en 15 kunststof 3D printers.

Tweede AM fabriek wordt een kopie

Hoewel de nieuwe AM fabriek, met in totaal 3500 m2 productieruimte, pas sinds kort in gebruik is, wil men al een tweede gaan bouwen. Een kopie op hetzelfde terrein, waar ondertussen ook al een boarding house voor externe gasten wordt gebouwd. De tweede AM fabriek wordt een kopie omdat dit een testcase wordt om te beoordelen hoe schaalbaar de huidige productie is. FIT AG gaat de tweede fabriek gebruiken om te testen of de processen en systemen robuust genoeg zijn om te kopiëren naar een andere locatie. Eind 2018 wil men antwoord hebben op die vraag. Pas daarna denkt men aan AM fabrieken buiten de huidige locatie in Lupburg.

 

FIT AM
Een van de lijnen van 3D metaalprinters.

In de mei editie van 3D Print magazine kun je een uitgebreid artikel over zowel de Technologiedag als de nieuwe fabriek van FIT lezen. Neem hier een gratis abonnement.

 

Back to top button