Technology

Duitse modelmakers starten opleiding AM en Rapid Technologieën

De Duitse model- en gereedschapmakers (VDWF) nemen samen met enkele partners uit het hoger onderwijs het initiatief voor een studie Additive Fertigungsverfahren. De unieke opleiding AM start volgend jaar zomer. De inhoud is breder dan alleen 3D printen en bestrijkt ook andere rapid technieken.

 

De vier partners die de nieuwe opleiding vorm en inhoud gaan geven, zijn naast de VDWF en de Hochschule Schmalkalden ook het Institut für Werkzeuglose Fertigung van de FH Aachen en de Universität Duisburg-Essen.

 

Thomas Seul
Professor Thomas Seul, een van de initiatiefnemers.

Een van dé technieken

Verrassend is het niet dat juist de Duitse matrijzen en modelbouwers deze stap zetten. “Sinds 10 tot 15 jaar dringt additive manufacturing al door in de gereedschap- en matrijzenbouw evenals in de productontwikkeling, bijvoorbeeld door de inzet van conformal cooling of bij het thema Leichtbau”, zegt professor Thomas Seul, president van de VDWF en prorector in Schmalkalden. “Additive Manufacturing is voor onze branche een productieproces zoals zovele.” Seul heeft samen met zijn collega’s professor Andreas Gebhart (Aachen) en professor Gert Witt (Duisburg-Essen) het initiatief voor de nieuwe studie genomen. Volgens Thomas Seul is opleiden de enige overlevingsstrategie voor de Duitse industrie. “Duitsland bestaat bij de gratie van kwalificeren, niet alleen processen, ook de mensen.”

 

“In samenwerking met enkele hogescholen

 

Dat is wat de drie hoogleraren voor ogen hebben met de nieuwe studie: het kwalificeren van mensen voor de nieuwe maaktechnieken, waaronder dus méér dan alleen 3D printen valt. Ze willen de deelnemers in twee semesters opleiden tot applicatie technicus voor additive manufacturing en rapid technologieën. Er zijn weliswaar veel autodidacten actief met de nieuwe technologie, het ontbreekt aan een basis van opgeleide medewerkers voor het toepassen van de nieuwe technieken. Medewerkers die niet alleen de standaarden en richtlijnen kennen, maar ook weten hoe te engineeren voor 3D printen en hoe additive technieken toe te passen in de model- en gereedschapmakerij.

 

Partners uit de industrie

Hoewel de drie professoren zelf een beeld hebben van hoe de inhoud van de studie er moet gaan uitzien, zoeken ze hiervoor ook de samenwerking met de industrie. Ze zoeken bedrijven uit de additive manufacturing business, die als partner de nieuwe opleiding mee vorm gaan geven. Op die manier willen ze waarborgen dat de studie heel dicht bij de praktijk staat. Het is de bedoeling dat de nieuwe opleiding in de zomer van 2017 start. Het wordt een beroepsbegeleidende leerweg en de deelnemers die met succes de twee semesters doorlopen, krijgen een hbo-certificaat en verdienen 30 ECTS. De opleiding wordt aangeboden in Schmalkalden, Aachen, Duisburg en Lüdenscheid.

Meer informatie vind je hier

am opleiding
De omslag van de studiegids.
Back to top button