Applications

DSM en Chemtrix: 3D geprinte metalen flow reactoren

DSM en Chemtrix gaan samen 3D geprinte metalen flow reactoren vermarkten. Behalve dat de metalen reactoren qua design geoptimaliseerd kunnen worden, levert het 3D metaalprinten eveneens een kostenvoordeel op. “De 3D geprinte reactoren zijn een orde goedkoper dan andere beschikbare micro flow reactoren van metaal”, zegt Andre de Vries, business manager bij DSM.

 

3D metaalprinten van micro reactoren zorgt voor betere prestaties

Chemtrix en DSM Chemical Technology R&D hebben een exclusief distributiecontract voor 3D geprinte metalen flow reactoren getekend. DSM ontwikkelt de reactoren en zorgt voor het design en de structuur van de kanalen, afgestemd op de toepassing bij de klant. Chemtrix zorgt dat de reactoren in samenwerking met DSM wereldwijd worden vermarkt en verkocht. In eerste instantie gaat het meestal om kleine reactoren, beschikbaar in een aantal standaard designs die gebruikt kunnen worden voor ontwikkeling in laboratoria. “Voor productiedoeleinden kan de klant een grotere reactor laten designen, toegespitst op het proces, en laten printen”, licht Stan Hoeijmakers, marketing manager bij Chemtrix, toe. De twee Nederlandse bedrijven zijn de eerste wereldwijd die dit in deze vorm in de markt zetten.

 

Chemtrix flow
Twee voorbeelden van een flow reactor gemaakt met 3D metaalprinten. In deze reactoren is een complexe kanaalstructuur verwerkt, waarvoor het 3D printen als productietechniek zich bij uitsteek leent.

 

Design van flow reactor afgestemd op de toepassing

Chemtrix is gespecialiseerd in ‘continuous flow reactors’ voor gebruik in het laboratorium, proeffabrieken en industriële productie, alsmede chemische services op dit gebied. DSM, in de vorm van Innosyn Route Scouting Services, richt zich op procesontwikkeling voor klanten in de chemische industrie. Dit soort reactoren, met een volume van 1, 2, 4 en 8 ml, worden behalve van metaal ook gemaakt van Silicium Carbide (SIC). Hierbij worden eerst de microkanalen geëtst in dunne glasplaatjes. Deze glasplaten gaat men vervolgens door middel van hoge temperatuur en druk aan elkaar ‘bonden’. De kristallen in het materiaal smelten samen waardoor de lagen verdwijnen en er één solide reactor ontstaat. De nieuwe generatie flow reactoren die de beide bedrijven nu gaan vermarkten, wordt vanuit het CAD-design direct in metaal 3D geprint. De voordelen van 3D metaalprinten zijn dat een ideale reactor voor een toepassing kan worden geprint, ook voor veeleisende chemische reacties. André de Vries: “Dankzij de het 3D printen van metalen zullen de flexibiliteit en kosten van industriële flow reactoren drastisch verbeterd worden. Iets dat veel kansen biedt voor de chemische industrie. In principe kan nu de ideale reactor voor een specifieke chemische applicatie worden geprint”. Daarnaast merkt hij op dat het 3D metaalprinten een goedkoper proces is doordat zeer efficiënt gebruik wordt gemaakt van metaal, er minder handelingen in het productieproces zijn en er minder productietijd voor nodig is.”

 

Van procesontwikkeling tot productie

De standaard 3D geprinte flow reactoren die Chemtrix en DSM aanbieden hebben afmetingen van maximaal 15 bij 5 centimeter. André de Vries wijst er op dat fabrikanten van SLM-machines ook al grotere formaten 3D metaalprinters bouwen, waarmee grotere reactoren voor productiedoeleinden geprint kunnen worden. Het 3D printen van de reactoren wordt uitbesteed bij toeleveranciers.

 

Back to top button