ManufacturersTechnology

Diodelaser maakt hybridemachine van DMG Mori mogelijk

DMG Mori toont in Pfronten de Lasertec 65 Additive Manufacturing. Daarbij is ook meer bekend gemaakt over de technologie in deze hybridemachine, gebouwd door Sauer Lasertec, de laserdochter van de Duits-Japanse machinebouwer.

 

Afwisselend additief en subtractief produceren

De Laertec 65 AM is een hybridemachine: lasersmelten van metaalpoeder en 5-assig frezen. De basis is een 5-assig CNC-bewerkingscentrum van Deckel Maho, een monoblock uitvoering zoals die onder andere in de fabriek in Pfronten wordt gebouwd. Deze constructie staat voor de freeskwaliteit van de machine. De laserkop zit tijdens het verspanen in een apart dockingstation in de machine en wordt automatisch gewisseld. Deze oplossing is mogelijk doordat DMG Mori een diodelaser gebruikt, die zo compact is dat dit als een complete geïntegreerde unit gebouwd kan worden, voorzien van een HSK-opname.

 

Lasertec 65 AM
DMG Mori toont deze week op de huisshow de Lasertec 65 AM hybridemachine.

 

Minimale wanddikte 0,1 mm
Het gaat om een 2 kW diodelaser die gebruikt wordt om het metaalpoeder te smelten. Het smelten gebeurt onder een inert gas dat alleen rond het smeltbad wordt gebruikt. De besturingskast van de laserunit zit in een aparte kast. Dat maakt het gemakkelijker om de technologie in de toekomst ook in andere machines van DMG Mori te integreren. De combinatie van laser- en CNC-freesmachine wordt aangestuurd door een Sinumerik 840 D solutionline besturing. Het werkstuk wordt dus in ‘e’en keer geprogrammeerd en daarna automatisch afgewerkt. De additieve en freesbewerkingen worden afwisselend uitgevoerd. Afhankelijk van de nozzle en het materiaal, kan met de machine een wanddikte worden bereikt van minimaal 0,1 tot maximaal 5 mm. Supportstructuren zijn bij deze technologie niet nodig. Ook producten met ondersnijdingen kunnen opgebouwd en bewerkt worden. Toepassingen ziet DMG Mori onder andere in de productie voor de olie- en gasindustrie, reparatie van turbinecomponenten en gereedschap- en matrijzenindustrie. Met name denkt men ook aan de productie van grotere componenten, waar andere additive manufacturing technieken tekort schieten vanwege de beperkte afmetingen.

Friedemann Lell, salesdirecteur bij Sauer Lasertec is een van de sprekers op Inside3DPrinting in Berlijn. Op 3 maart houdt hij een presentatie onder de noemer Additive Manufacturing in Fertigteilqualität

Back to top button