3D printmarktApplications

Daimler eerste autofabrikant die spare parts 3D print

Daimler gaat als eerste grote OEM’er in de automobielindustrie die spare parts 3D print.  Vanaf september worden 30 kunststof onderdelen voor vrachtwagens 3D geprint als ze besteld worden. Daimer kondigt aan de 3D printactiviteiten snel te willen uitbreiden. De vrachtwagenfabrikant zet selective laser sintering in als 3D printtechnologie.

 

Vanaf september worden 30 onderdelen ‘on demand’ 3D geprint

Het gaat in deze eerste stap om onderdelen voor de after sales markt voor de Mercedes Benz vrachtwagens. De fabrikant neemt hiermee een pioniersrol in deze sector op zich. Een rol die volgens Andreas Deuschle, hoofd marketing & operations in de truck divisie, past bij het bedrijf. Toch voegt hij hier direct aan toe dat de vrachtwagenproducent meer mogelijkheden in 3D printtechnologie ziet. “Daarom zullen we de productie van 3D geprinte onderdelen snel uitbreiden.” Moederconcern Daimler heeft al de nodige ervaring met de technologie: elk jaar worden meer dan 100.000 prototypes vervaardigd.

 

Decennialange levering garanderen

De reserve onderdelen waar het nu om gaat, zijn afdekkappen, bevestigingsklemmen, kabel en luchtgeleidingsklemmen, knoppen et cetera. Onderdelen voor oudere types, waar Mercedes Benz tot in lengte van jaren de beschikbaarheid van onderdelen blijft garanderen. Dit zijn volgens Deuschle voorbeelden van onderdelen die je nu al in hoogwaardige kwaliteit en op een economisch rendabele wijze 3D kunt printen. Klanten kunnen rechtstreeks bestellen aan de hand van onderdelennummers. De spare parts die geprint worden, hebben een apart artikelnummer. Een van de voordelen die Daimler in 3D printen ziet, is dat ook slow movers snel leverbaar zijn. Klanten kunnen deze ook na decennia nog snel krijgen. Zelfs als het om onderdelen gaat waarvan er slechts enkele per jaar gevraagd worden.

 

Data opslag vervangt fysieke magazijnen

 

daimler 3d printProduction on demand

Daimler stapt dus voor deze 30 onderdelen over op production on demand. Data opslag vervangt de fysieke magazijnen waar de autofabrikant tot nog toe decennialang onderdelen in voorraad moet houden. Door op 3D printen over te stappen, vervallen overbodige voorraadkosten en wordt volgens Daimler het milieu minder belast doordat er slechts grondstoffen worden gebruikt als er daadwerkelijk een product nodig is. Ook wijst het bedrijf erop dat bij het 3D printen amper afval ontstaat, ook in dat opzicht draagt het bij aan de milieudoelstellingen.

Het 3D printen van de eerste 30 onderdelen start in september. Daimler gaat het aanbod daarna stapsgewijs uitbreiden. Het gaat om hoogwaardige kunststof onderdelen. De R&D afdeling heeft de parameters voor elk onderdeel geoptimaliseerd om een hoogwaardige printkwaliteit te realiseren.

 

Back to top button