ApplicationsMaterials

CRP Group op CES 2018 met Windform poeder geprinte drone en racemotor

De Italiaanse CRP Group toont op CES 2018 in Las Vegas onderdelen voor een drone, 3D geprint met het composietmateriaal van Windform. Dit zijn SLS poeders die dankzij de versterking met koolstofvezels niet alleen geprint kunnen worden maar ook machinaal nabewerkt met CNC machines. Ook de nieuwe straatversie van de elektrisch aangedreven motorfiets van Energica gaat er in première.

 

Ook lancering nieuwe straatversie van elektrische motorfiets

De CRP Group is een groep hightech bedrijven, onder andere actief in 3D printen. Windform CRP Technology is de materiaalontwikkelaar in de groep. Dit bedrijfsonderdeel heeft composietmateriaal voor SLS printtechnologie ontwikkeld. Windform XT 2.0 en SP zijn twee van de materialen die toegepast worden in de Tundra drone. Dit is een industriële drone. Het gaat nog om een prototype, ontwikkeld om in extreme weersomstandigheden ingezet te worden.

 

 

Sterker dan PEEK

Windform  materialen zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor de auto- en motorsport. Onder andere Mercedes AMG Petronas past het toe in de F1 wagens. De fabrikant zelf positioneert het poeder treksterkte nog iets hoger dan bijvoorbeeld PEEK: bijna 84 MPa. Afgezet tegen de densiteit van het materiaal levert het sterkere producten op. Het smeltpunt ligt op bijna 180 graden C. Tegenwoordig zijn er ook buiten de racewereld vele toepassingen voor het materiaal te vinden, zoals in de luchtvaartindustrie.

 

Het prototype van de 3D geprinte elektrische motorfiets van de Italiaanse groep.

Nieuwe e-motorfiets van Energica

Een andere toepassing is te vinden in de elektrisch aangedreven motoren van Energica Motor Company, een start-up die onder de vleugels van CRP Group een e-motor heeft ontwikkeld. Op CES 2018 wordt het nieuwe model Eva EsseEsse 9 onthuld. Dit model is genoemd naar de historische route door het hart van de Italiaanse motorvallei. De ontwikkeling van de elektrische motorfietsen is oorspronkelijk een prive-project geweest van de Cevolini familie, de eigenaren van de Italiaanse groep. Sinds enkele jaren ontwikkelt het bedrijf zich verder binnen de hele groep.

 

Kortere ontwikkeltijd door functionele proto’s te 3D printen met Windform

Ook voor de ontwikkeling van deze elektrische motorfiets zijn 3D geprinte componenten van Windform gebruikt. Onder andere het dashboard is geprint. In dit geval gaat het om Windform LX 3.0, een glas gevuld polyamide. Vergeleken met een gespuitgiet dashboard levert het 3D geprinte prototype identieke prestaties. Pas na het 3d functionele prototype is besloten om een spuitgietmatrijs te ontwikkelen voor de serieproductie. Door functionele prototypes te 3D printen, heeft men de ontwikkeltijd fors weten te verkorten.

 

Back to top button