ManufacturersTechnology

Chuck Hull opent congresprogramma Rapid.Tech 2017

Chuck Hull, de uitvinder van stereolithografie en mede-oprichter van 3D Systems houdt dit jaar een keynotelezing op de eerste dag van Rapid.Tech 2017 in Erfurt. Een van de thema’s waarover hij zal spreken is Figure 4, de gerobotiseerde productiecel voor SLA onderdelen.

 

F1 team Sauber presenteert AM toepassingen op automotive congres

Chuck Hull is één van de grondleggers van additive manufacturing. Begin jaren tachtig al hield hij zich bezig met het uitharden van kunststof coatings op producten met behulp van UV licht. Uiteindelijk heeft dit geleid tot de ontwikkeling van stereolithografie (SLA). En dat is tot op de dag van vandaag een 3D printtechnologie voor de productie van nauwkeurige kunststof componenten.

 

Chuck Hull
Chuck Hull is dit jaar de eerste keynotespreker tijdens de conferenties van Rapid.Tech

 

Gereedschapsloze cel voor kunststof onderdelen

SLA is de 3D printtechnologie die 3D Systems vorig jaar geïntegreerd heeft in Figure 4. Hiermee ontstaat een productiecel voor gereedschapsloze productie van kwalitatief hoogwaardige kunststof componenten in korte cyclustijden. Het concept laat zich eenvoudig opschalen als méér producten nodig zijn. 3D Systems heeft hiervoor het 3D print proces aangepast zodat dit veel sneller verloopt. Figure 4 is genoemd naar een van de oorspronkelijke schetsen van Chuck Hull. Hij spreekt op de openingsdag van Rapid.Tech, 20 juni. Hiermee geeft de AM pionier de aftrap voor een driedaags conferentieprogramma in combinatie met een beurs.

 

 

Automotive toepassingen

Een dag later, 21 juni, staat het congres in het teken van 3D printen voor automotive toepassingen. Ook hiervoor heeft Rapid.Tech een interessante keynotespreker weten te strikken. Eigenlijk zelfs twee. Christoph Hansen en Steffen Schrodt, Chief Wind Tunnel Production en hoofd Wind Tunnel Production bij Sauber Aerodynamik gaan dieper in op de ontwikkeling van de F1 racewagen van Sauber. De design- en aerodynamicaspecialisten van het team gebruiken een schaalmodel (60%) van de F1 racewagen om in de windtunnel testen te doen. Dankzij de toepassing van 3D printen kunnen ze nu dagelijks een veelvoud van producten in de windtunnel testen. Hiermee schroeven ze het tempo waarin de Sauber F1 raceauto wordt verbeterd aanzienlijk op. Het team zet, net als andere F1 teams, 3D printen als technologie veelvuldig in, ook voor het maken van bijvoorbeeld opspanningen.

 

Kegelmann Technik: 3D printen verandert aftermarket

Volgens Frank Cremer, hoofd sales and marketing bij automotive toeleverancier Kegelmann Technik, gaat additive manufacturing een grotere rol in de automobielindustrie. “Moderne additieve processen maken het mogelijk om compleet nieuwe oplossingen te ontwikkelen. Bijvoorbeeld voor de aftermarket service. Bedrijven hoeven geen vervangingsonderdelen jarenlang op voorraad te houden maar produceren deze als ze ze nodig hebben.” Sprekers in het automotive forum komen van BMW, Volkswagen Slovakia, Continental, EDAG, Hirschvogel, Kegelmann. Ook FIT, de Duitse AM specialist die recent nog de nieuwe FIT Factory in gebruik heeft genomen, presenteert.

Rapid.Tech biedt naast het aanbod van 176 exposanten uit 17 landen een breed aanbod van verschillende conferenties, verspreid over de drie dagen. Rapid.Tech 2017 vindt op 20, 21 en 22 juni plaats in Erfurt. Hier vind je het congresprogramma.

 

Back to top button