softwareTechnology

Beamler koppelt engineers aan 3D printers en materialen

Engineers moeten hun designwerk kunnen doen, zonder zich druk te maken over de typische specs van 3D printtechnieken. Het Amsterdamse Beamler wil engineers deze vrijheid geven. De Beamler cloudsoftware selecteert realtime op basis van een 3D CAD model en enkele uitgangspunten de beste 3D printtechniek. De designer krijgt realtime feedback wat betreft de printbaarheid van zijn ontwerp, kosten en wie het kan printen. Met één muisklik heeft hij toegang tot honderden 3D printbedrijven die deze technologie in huis hebben.

 

Realtime feedback op printbaarheid, prijzen én levertijd

Deze week start het Amsterdamse softwarebedrijf Beamler een crowdfunding campagne. Beamler-oprichter Willem-Jan van Loon wil investeerders aantrekken. De crowdfundingcampagne moet het jonge bedrijf in staat stellen de zelf ontwikkelde cloudsoftware voor de 3D printindustrie wereldwijd uit te rollen.

 

Beamler
Beamler koppelt engineers aan 3D printers, 3D printtechnologie én materialen.

 

Speelveld voor engineers vergroten

Beamler is één van de Nederlandse start-ups in het Europees Fabulous programma. Nadat Willem-Jan van Loon een universele driver voor 3D printers ontwikkelde, richt hij zich met Beamler op de professionele 3D printmarkt. Want hij ziet dat daar engineers hun speelveld beperken, doordat ze ontwerpen voor de hen bekende 3D printtechnieken en materialen. “Ze laten de beschikbare mogelijkheden het speelveld bepalen, terwijl het eigenlijk omgekeerd moet zijn”, zegt hij. Daarnaast merkt hij dat de ontwikkelingen aan de technische- en materiaalkant heel hard gaan. Samenwerken met 3D print servicebureaus geeft de vrijheid om voor elk product de meest geschikte printtechnologie en materiaal te kiezen, zonder nu al zelf te moeten investeren. Beamler brengt de partijen online bij elkaar.

 

Beamler
Engineers krijgen realtime feedback over de 3D printbaarheid van hun model en de kosten.

Eigenschappen van 239 materialen meewegen

Materiaalselectie is heel belangrijk. Daarom heeft het team het afgelopen jaar van veel gebruikte 3D printmaterialen eigenschappen in een database bijeengebracht. Momenteel zijn dat 239 materialen. Dat aantal wordt voortdurend verder uitgebreid. Ook hebben ze van honderden 3D printers de specifieke eigenschappen bijeen gebracht. Een engineer die zijn CAD model upload naar Beamler, krijgt realtime een advies over welk materiaal en welke printtechnologie het meest geschikt zijn. “Onze cloudsoftware geeft realtime feedback over het beste materiaal en ook over de printbaarheid van het design”, zo verduidelijkt Willem-Jan de werking van de software. Engineers behouden de mogelijkheid om zelf aan bepaalde knoppen te draaien en specifieke materiaaleisen te stellen.

 

Wereldwijde uitrol

Willem-Jan van Loon wil het systeem nu verder uitrollen, wereldwijd. Want de 3D printers uit het Beamler netwerk staan momenteel op 379 locaties verspreid over de hele wereld. “Alleen bij professionele 3D print servicebureaus”, benadrukt hij. Om financiële middelen op te halen voor de verdere groei van Beamler, start deze week een crowdfunding campagne. De aftrap is op donderdag 15 juni 19:30 in de Dokzaal in Amsterdam. Deze meeting is voor geïnteresseerden vrij toegankelijk; aanmelden kan via facebook.
Willem-Jan van Loon zal dan een verdere toelichting geven op de werking van Beamler en de ambities van het bedrijf.

 

Back to top button