3D printmarktMaterials

BASF bundelt 3D printen in nieuw bedrijf

BASF richt op 1 september een nieuwe onderneming op: BASF 3D Printing Solutions. Het bedrijf moet voor uitbouw van de 3D printactiviteiten gaan zorgen. Dat zal gebeuren door onder andere nieuwe materialen te ontwikkelen, systeem oplossingen te maken en onderdelen en services aan de 3D printindustrie te leveren. Een van de eerste resultaten is het nieuwe Ultrafuse 316 XL filament.

 

BASF 3D Printing Solutions moet nieuwe business ontwikkelen

“De markt voor het 3D printen van industriële toepassingen is zeer dynamisch en nog opkomend. Dat betekent dat er een behoefte is voor agile, startup-achtige structuren. Hierin werken interdisciplinaire teams. De beslisprocessen zijn kort”, zo motiveert Volker Hammes, directeur BASF New Business de keuze om voor 3D printen een nieuw bedrijf te starten. Het bundelen van de activiteiten is in zijn ogen een belangrijke succesfactor.

 

Focusmarkten zijn de industrie

BASF 3D Printing Solutions wordt gevestigd in Heidelberg, op de locatie van het Innovationlab. De nieuwe onderneming richt zich op de industriële 3D printmarkt. Klanten komen uit typische industriesegmenten zoals automobielindustrie, fabrikanten van consumenten producten, etcetera. Om over voldoende testcapaciteit te beschikken, neemt de BASF 3D Printing Solutions het 3D printing applicatiecentrum van Deutsche Nanoschicht over. Dit zal verder worden uitgebreid. Deutsche Nanoschicht is een onderdeel van BASF New Business. Er zullen in eerste instantie 30 mensen werken bij het 3D printbedrijf. De meeste van hen werken al voor BASF aan 3D printtoepassingen.

 

Ultrafuse: metaalfilament voor FDM technologie

Deutsche Nanoschicht is namelijk de onderneming waar het nieuwe filament Ultrafuse 316 XL is ontwikkeld. Met dit filament kunnen maakbedrijven via een tweetraps proces op een FDM printer metalen producten vervaardigen. Deze hebben vergelijkbare eigenschappen als MIM-producten.

Lees hier meer over dit bijzondere filament, dat thans commercieel beschikbaar is. De Oostenrijkse ontwikkepartner Evo-Tech wijdt eind augustus een seminar aan het werken met het nieuwe materiaal. Ook neemt het Oostenrijks bedrijf deel aan de EMO in Hannover.

 

 

Back to top button