Technology

Autodesk investeert miljoenen in Carbon3D

Vanuit het Spark Investment Fund investeert Autodesk 10 miljoen dollar in het Amerikaanse Carbon3D. Deze Amerikaanse start-up heeft een nieuwe printtechnologie ontwikkeld waarmee 25 tot 100 keer sneller kan worden geprint dan met de gangbare technieken. Binnen een jaar wil Carbon3D de eerste printers op de markt brengen.

 

Chemische 3D printer veelbelovend qua snelheid en materiaalkeuze

Continuous Liquid Interface Production, afgekort CLIP. Zo noemt Carbon3D de eigen printtechnologie. Het lijkt op VAT-fotopolymerisatie: in een bak zit een vloeibaar fotopolymeer dat belicht wordt. Het hars wordt echter uitgehard door de juiste combinatie van UV-licht en zuurstof. De printkop trekt het product als het ware uit het hars omhoog. Dat gaat 25 tot 100 keer sneller dan bij de gangbare 3D printers.

 

Ononderbroken 3D printen
De Amerikaanse start-up introduceerde de technologie vorige maand, tijdens TED 2015 in Vancouver. Carbon3D is opgericht door Joseph DeSimone, van huis uit een chemicus. De door hem ontwikkelde CLIP-technologie gebruikt UV licht om in het vloeibaar hars de reactie op gang te brengen die ervoor zorgt dat het product tot stand komt. De belichting gebeurt door een speciale transparante, zuurstof doorlatende plaat. De zuurstof zorgt ervoor dat er een ‘dode zone’ ontstaat, een enkele microns dunne laag niet uitgehard hars tussen de glasplaat en het product. Door beide in de juiste verhouding te combineren ontstaat er een continu proces. Juist hierdoor hoeft het proces niet onderbroken te worden en print je continu. Dat zorgt voor de snelheid van de CLIP-printtechnologie. Op de website van Carbon3D heeft het bedrijf een overzicht van wat deze snelheidwinst betekent. Als je met stereolithografie 11 uur nodig hebt om een werkstuk van 51 mm met een complexe structuur te printen, kost dat met lasersintering 3,5 uur. Met de CLIP-technologie is hetzelfde werkstuk in 6,5 minuut klaar. Dat is de snelheid waarmee volgens Desimone 3D printen industrieel toepasbaar wordt.

Een demonstratievideo van de Carbon3D CLIP-technologie. Let op: de video speelt 7x versneld af. 

 

Alle polymeren geschikt
Een ander verschil zit in de mechanische eigenschappen. De met CLIP-technologie geprinte werkstukken lijken volgens de bedenker van de techniek nog het meest op spuitgietdelen. Ze hebben meer consistente en voorspelbare mechanische eigenschappen dan momenteel andere 3D geprinte onderdelen. De kwaliteit is dan ook hoog. Daarnaast zegt men alle polymeren te kunnen verwerken op de machine. Joseph DeSimone: “Doordat wij op het snijvlak van hardware, software en moleculaire wetenschap opereren, kunnen we de problemen die 3D printen tot nog toe hebben tegengehouden om een productietechniek te worden, fundamenteel aanpakken.” Carbon 3D wil binnen een jaar een industriële machine gereed hebben.

 

Echte productietechnologie
Carl Bass, president en CEO van Autodesk, zegt dat Carbon3D de innovatie belichaamt die nodig is om de manier waarop producten worden gemaakt, verandert. “ De snelheid van de CLIP-technologie maakt 3D-printen voor het eerst ook écht interessant voor grootschalige productie, in plaats van voor prototypes en kleinschalige toepassingen waarvoor het nu vaak wordt gebruikt.” Daarom investeert Autodesk vanuit het Spark Investment Fund 10 miljoen dollar in het bedrijf. Eerder is ook al in andere veelbelovende start-ups geïnvesteerd.

 

 

Back to top button