Technology

Arburg Freeformer 3D print vliegtuigonderdelen in Lexan 940

Arburg gaat op Rapid.Tech functionele vliegtuigonderdelen 3D printen. Deze worden gemaakt van Lexan 940, een polycarbonaat dat vrijgegeven is voor de vliegtuigindustrie. Arburg heeft onlangs het Arburg Prototyping Center in gebruik genomen. Hier staan zes Freeformer machines om prototypes te 3D printen en applicaties te ontwikkelen.

 

Op Rapid.Tech demonstratie van 3D printen met luchtvaart gecertificeerd materiaal

Arburg heeft er de afgelopen jaren nooit een geheim van gemaakt eerst voldoende ervaringen met materialen op te willen doen, voordat de 3D printer Freeformer echt in de markt wordt gezet. Dat moment lijkt naderbij te komen. Een van de voordelen van de Arburg Plastics Freeforming (APF) technologie is dat met hetzelfde granulaat wordt gewerkt als de spuitgietindustrie. Hierdoor verloopt de certificering gemakkelijker. Door een extra materiaalmodule toe te voegen aan de machine, kunnen componenten een extra dimensie krijgen, zoals een andere kleur en tactiele eigenschappen. Ook supportstructuren kunnen met dit tweede materiaal worden geprint.

Arburg Freeformer
Elk 24 uur 3D print Airburg 9 van deze airducts met een voor de lucht- en ruimtevaart vrijgegeven polycarbonaat.

 

9 luchtkanalen in 24 uur printen

Op Rapid.Tech, momenteel de langs bestaande AM-beurs in Duitsland, laat Arburg zien dat de technologie rijp is voor serieproductie. Lexan 940, een polycarbonaat, is namelijk gecertificeerd voor de vliegtuigindustrie. Van dit materiaal print Arburg binnen 24 uur 9 airducts voor een vliegtuig. Als supportmateriaal wordt het nieuwe Armat 21 gebruikt, een thermisch stabiele kunststof die zich eenvoudig laat verwerken. Armat 21 is oplosbaar in natronloog. Arburg wil met de demonstratie op Rapid.Tech aantonen dat de Freeforming technologie rijp is voor de productie van kleine series kunststof producten.

 

Het prototyping centrum.

 

Implantaat dat door lichaam wordt opgenomen

Onlangs heeft de machinebouwer bij het hoofdkantoor in Lossburg een nieuw prototyping centrum voor de Freeforming technologie in gebruik genomen. Hier staan 6 machines die rond de klok printen. Dankzij deze capaciteitsuitbreiding kan men sneller prototypes printen voor klanten. Ondertussen heeft Arburg al voor meerdere sectoren applicaties ontwikkeld om de mogelijkheden te demonstreren. Zo 3D print Arburg van een medische kwaliteit PLA een tijdelijk implantaat, dat na een bepaalde tijd door het lichaam wordt geabsorbeerd. Voopr de elektronica-industrie print men in een vlambestendig PC/ABS materiaal en voor grijpers en andere robotiseringscomponenten print men een combinatie van PA met TPE.

Rapid.Tech vindt van 20 tot en met 22 juni plaats in Erfurt.

Back to top button