Technology

Albert Heijn: chocolade 3D-printen met ByFlow

De nieuwe XL-vestiging van Albert Heijn heeft een primeur: in de banketafdeling wordt met een ByFlow 3D-printer chocolade garnering op het gebak geprint. Het is voor het eerst dat 3D-printen van voedsel in een supermarkt wordt toegepast.

 

Wereldwijd eerste 3D-voedselprinter in supermarkt

De nieuwe AH XL is een nieuw concept belevingswinkel van de supermarktketen. Bij de bakkerij staat de komende weken een 3D-printer die chocolade print. In combinatie met een tablet waarop de software Doodle3D draait, kunnen klanten nu zelf een taart versieren met een ter plekke gemaakte tekst of tekening. De eerste dagen wordt die nog met Nutella op eetbaar papier geprint zodat elke 5 minuten een klant wat kan meenemen. In de komende weken wordt rechtstreeks op een taart met echte chocolade 3D geprint. Witte chocolade op donkere taarten en donkere chocolade op lichte taarten. Wanneer de pilot succesvol verloopt, wordt een specifieke 3D printer voor chocolade ingezet. Deze is bijna af en print al perfect in echt 3D met echte chocolade.

 

Nederlandse innovatie
ByFlow is een in Nederland ontwikkelde, opvouwbare 3D-printer. Floris Hoff, de bedenker en bouwer, heeft de 3D-printer zodanig aangepast dat deze geschikt is voor het printen van pasta-achtige producten, bijvoorbeeld voedsel. Hij heeft de userinterface sterk vereenvoudigd, zodat iedere winkelmedewerker de printer kan bedienen. En door gebruik te maken van medische spuiten is de voedselveiligheid gegarandeerd. Dankzij een nieuwe printkop zijn deze snel te wisselen.

 

3D-voedselprinten voor zorgsector
ByFlow heeft al enkele jaren ervaring met voedsel en chocolade 3D-printen. Floris Hoff werkt hierbij samenmet FabLab Maastricht, Maastricht University, twee Michelin chefs, chocolatiers, chocolade fabrikanten en zorginstellingen. Voor deze laatste groep kan het 3D-printen van voedsel interessant zijn voor mensen met slikproblemen. Ook wordt samengewerkt met toeleveranciers voor maaltijden in businessclass van vliegtuigen.

In de 2e uitgave van het 3D Print magazine dat eind februari verschijnt, staat een uitgebreid artikel over de ontwikkelingen in Limburg op het gebied van zowel silliconen 3D-printen voor medische toepassingen als ook voedselprinten. Neem hier een  abonnement.

Back to top button