3D printmarkt

Aerospace 3D printmarkt: 900% groei tot 2020

De aerospace 3D printmarkt zal tegen 2020 zijn uitgegroeid tot een markt met een financiële omvang van meer dan 660 miljoen dollar. Vergeleken met de omvang van net geen 72 miljoen dollar in 2015, betekent dit 900% groei de komende jaren. Oftewel een jaarlijkse groei van 55,85%. Dat voorspelt onderzoeksbureau Technavio in een nieuwe studie naar de 3D printmarkt voorluchtvaartonderdelen.

 

Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn, wordt in het rapport gewaarschuwd. “Er zijn enkele belemmeringen, zoals strenge wettelijke normen, die een grootschalige goedkeuring van 3D print fabricagetechnologieën in de commerciële luchtvaart kunnen voorkomen”, waarschuwt Avimanyu Basu, lucht- en ruimtevaartanalist bij Technavio. Dit gegeven kan de voorspelling over de groei van de aerospace 3D printmarkt in de komende jaren nog beïnvloeden.

aerospace_3d_printing-small

Optimisme over groeikansen; regelgeving kan groei afremmen

 

Gewichtsbesparing stuwt groei AM

Afgezien van regelgeving die roet in het eten kan gooien, is de analist optimistisch. De drijvende kracht achter de brede acceptatie van 3D printen door de luchtvaartindustrie is de noodzaak om gewicht te besparen. Dat stuwt de groeiende investeringen in 3D printfabrieken. Deze markt wordt momenteel gedomineerd door vijf grote spelers. Airbus en Boeing zijn de grootste, mede doordat ze ruimere technische en financiële resources hebben. Airbus heeft amper een jaar geleden het eerste elektrische testvliegtuig de lucht in gestuurd, dat niet alleen werd aangedreven door elektrische motoren maar ook grotendeels 3D geprint was. Liefst 90 procent van de structuurcomponenten van dit testvliegtuig waren geprint met polymeerpoeder. Ook in de A350 XWB past Airbus al veel 3D georinte kunststof onderdelen toe.

Stratasys
Boeing is een van de dominante partijen in de aerospace 3D printmarkt. Samen met Stratasys ontwikkelt het nieuwe printtechnologie voor grote stukken.

Nieuwe generatie Boeing 777

De Amerikaanse concurrent Boeing blijft niet achter. Afgelopen augustus heeft Boeing met succes een groot 3D geprint onderdeel voor de vleugel van de nieuwe generatie 777 wide body vliegtuigen met succes getest. GE is de derde dominante speler, onder andere met de nozzle voor de LEAP motoren. GE, dat onlangs nog Concept Laser kocht, wil tegen 2020 100.000 van deze metalen nozzles per jaar 3D printen. De andere twee spelers in de top vijf zijn Honeywell International, dat al sinds 2010 3D metaalprinten inzet, en Rolls-Royce, dat onder andere aerofoils 3D print.

 

Is er op aerospace 3D printmarkt geen ruimte voor nieuwkomers?

Betekent dit dat er geen plek meer is voor andere spelers? Integendeel, de analist van Technavio denkt dat juist kleinere bedrijven kunnen profiteren van de gezamenlijke inspanningen die de top 5 bedrijven in deze markt leveren. Mogelijk kunnen ze uiteindelijk zelfs concurrerend worden ten opzichte van deze grote bedrijven. In het rapport schetst Technavio de drivers van deze ontwikkeling, de trends en de uitdagingen.

 

Back to top button