ManufacturersTechnology

Admetalflex 130: nieuwe Nederlandse 3D metaalprinttechnologie

Het Nederlandse Admatec Europe presenteert deze week op AMUG in de VS een nieuwe 3D metaalprinttechnologie. Het gaat om de Admetalflex 130. De technologie is gebaseerd op de DLP printtechnologie voor technisch keramiek van het bedrijf. Bijzonder is dat de oppervlakteruwheid aanzienlijk beter is dan die van stukken geprint met lasersmelttechnologie. Spanningen als gevolg van warmte-inbreng komen niet voor.

 

Admetalflex 130 print sneller, nauwkeuriger en goedkoper dan SLM technologie

Vorige week op RapidPro lichtten Michiel de Bruijcker en Bart Kooijmans van Admatec de nieuwe printtechnologie al toe. De machine zelf konden ze nog niet tonen. De eerste Admetalflex 3D metaalprinter was toen in het vliegtuig onderweg naar Chicago. Daar begint 19 maart de Amerikaanse AMUG-conferentie. Hier presenteert het Nederlandse bedrijf de nieuwe technologie.

 

3D metalprinting
Een van de eerste producten gemaakt met de Admetalflex 130. Geprint is 316L.

Indirect maar precies proces

Het metaalpoeder zit in een reactief hars. Deze slurrie wordt in een laagdikte van 100 µm op een speciale folie aangebracht. En deze wordt vervolgens in één keer belicht. De technologie van Admatec Europe is namelijk gebaseerd op de DLP technologie. De slurrie die niet belicht wordt, wordt meteen van de folie afgehaald en wordt weer opnieuw gebruikt. “Daardoor hebben wij een heel zuiver printproces”, zegt Bart Kooijmans, die sinds enkele jaren betrokken is bij het R&D werk. Admatec Europe ontwikkelde de technologie samen met ECN, dat ook betrokken is geweest bij de ontwikkeling van het 3D printproces voor keramiek. Nadat het product laag voor laag is opgebouwd, wordt het hars in een standaard industrie-oven uitgebrand – het debinden – en krijgt het metalen werkstuk daarna door het sinteren zijn definitieve maatvoering en dichtheid. Michiel de Bruijckers bestempelt dit als een wezenlijk aspect van de nieuwe technologie. “Wij ontkoppelen de vormgeving van de materiaaleigenschappen. De eigenschappen ontstaan pas tijdens het sinteren.” Als materiaal is 316L momenteel beschikbaar.

 

Admetalflex 130
De nieuwe 3D metaalprinter van Nederlandse bodem.

Betere oppervlaktekwaliteit

Deze eigenschappen zijn volgens Bart Kooijmans beter dan die van de huidige generatie 3D geprinte metalen componenten. De dichtheid is vergelijkbaar, tegen de 100%. De oppervlakteruwheid is echter veel beter dan die van gangbare 3D metaalprintdelen. Dat heeft alles te maken met het feit dat Admatec metaalpoeders toepast die kleiner zijn dan 1 µm, waar de lasersmeltmachines met poeders werken die doorgaans tussen de 10 en 50 micron groot zijn. Bart Kooijmans: “Dat betekent dat bij inwendige structuren de oppervlakken veel minder ruw zijn.” Ook qua printsnelheid is er een wezenlijk verschil doordat de nieuwe technologie het bouwplatform in één keer belicht. Een derde voordeel is dat er geen warmte wordt ingebracht. Spanningen worden dus vermeden.

 

Sneller 3D metaalprinten

Op dit moment is dat bouwplatform nog beperkt tot kleine producten. “Tegen het eind van dit jaar bouwen we een machine met een platform van 500 bij 500 mm”, kondigt Michiel de Bruijcker aan. In eerste instantie betekent dit wel nog dat de resolutie minder wordt. Maar met de komst van de 4D projectoren ontstaan er mogelijkheden om het printvolume flink op te trekken met behoud van de kwaliteit.

 

Back to top button