Applications

Admatec 3D print chemische fabriek

De mogelijkheden van 3D printen in keramiek moeten eigenlijk nog ontdekt worden. Admatec toont op Rapidpro een mooi voorbeeld: een microreactor, die compleet 3D geprint wordt. Eigenlijk dus een chemische fabriek uit de 3D printer.

 

Microreactor uit de 3D printer

Het gaat nog om een studiemodel, dat Admatec onlangs liet zien. Het model is getekend door Within, een Amerikaanse ontwikkelaar van CAD-software die met name sterk is in het optimaliseren van interne structuren, honingraad structuren en wanddiktes. De software-ontwikkelaar zet sterk in op het design van producten die met additive manufacturing worden geproduceerd.

 

Technisch keramiek
Admatec heeft een van de voorbeelden, een microreactor, als uitgangspunt genomen en deze met de eigen 3D printtechnologie voor technisch keramiek geproduceerd. Deze microreactor illustreert maximaal de voordelen van additive manufacturing, doordat je interne kanalen kunt produceren die met geen andere technologie maakbaar zijn. De microreactor komt bovendien helemaal kant en klaar, uit één stuk, uit de 3D printer; assemblage vervalt. Ook is het eenvoudiger om bepaalde functionaliteiten te integreren. Daarmee heeft deze technologie duidelijk voordelen vergeleken met de huidige productietechnieken voor microreactoren.

Admatec
Rechts het 3D model van de microreactor, warop de kanalen zichtbaar zijn (afbeelding: Admatec)

 

Aluminium- en zirkoonoxide
Admatec kan met de huidige Admaflex 3D printtechnologie in laagdiktes van 30 µm printen. De maximale grootte van de producten bedraagt 100 bij 70 bij 150 mm en als materiaal is zowel aluminium- als zirkoonoxide beschikbaar. De dichtheid bedraagt na het uitharden meer dan 98 procent.

Admatec

Lezing Rapidpro
Michiel de Bruijcker, directeur van Admatec, houdt dinsdag 3 maart op Rapidpro een lezing over de technologie om keramiek te 3D printen en de mogelijke toepassingen. Hij laat dan zien hoe 3D printen de beperkingen van frees- en slijptechnieken doorbreekt door in feite ongekende geometrieën te kunnen maken.

 

Back to top button