ApplicationsManufacturersMaterials

Additive Industries maakt entree in F1

De F1 race van Spa-Francorchamps is niet alleen vanwege nummer 33 een sportevent met een Nederlands tintje. Dit weekend maakt Additive Industries officieel de entree in de F1 motorsport. Als partner van het Zwitserse Sauber F1 team prijkt de naam van Additive Industries tijdens de F1 van België opvallend op de Zwitserse racewagens. Deze racen overigens al met 3D geprinte kunststof onderdelen.

 

Nederlandse metaalprinterfabrikant ondersteunt Sauber F1 team bij 3D metaalprinten

En die kans laat de snel groeiende 3D printerfabrikant niet onbenut. Het hele weekend zijn medewerkers van Additive Industries samen met goede relaties op het racecircuit in de Ardennen te vinden. Dichtbij het team van Sauber, met de beide jonge coureurs Pascal Wehrlein en Marcus Ericsson. Hoewel Sauber als F1 team al 25 jaar meedraait en Additive Industries net 5 bestaat, sluiten de beide bedrijven qua mentaliteit en cultuur goed op elkaar aan. Persoonlijk, innovatie gedreven en ambitieus.

 

Sauber Spa Francorchamps

Links Sauber coureur Marcus Ericsson, midden Sander Smit (technical sales manager Additive Industries) met naast hem Pascal Werhlein (coureur Sauber F1).

Sauber F1: 11 groot volume 3D printers

De prominente aanwezigheid in Spa-Francorchamps heeft allemaal te maken met het partnership dat de twee ondernemingen zijn aangegaan. Sauber F1 heeft niet alleen een Metalfab 3D metaalprinter gekocht, als partner gaat Additive Industries de Zwitsers de komende jaren ondersteunen bij het implementeren van 3D metaalprinter als maaktechnologie. Het F1 team heeft al een behoorlijke staat van dienst opgebouwd op het vlak van kunststoffen 3D printen. Sauber beschikt in Zwitserland zelfs over een van de grotere additive manufacturing faciliteiten op het Europese continent. Er staan 11 groot volume printers. Daar wordt in september de eerste 3D metaalprinter aan toegevoegd. Sauber F1 raceteam is de launching customer voor de nieuwe Metalfab1 Process & Application Development Tool. Het F1 team zal gefaseerd twee van deze machines kopen.

 

Tussen de trainingen door wordt aan de F1 racewagens gewerkt. Sauber F1 gebruikt al 3D geprinte onderdelen van kunststof in de F1 wagens. Samen met Additive Industries gaat men de mogelijkheden van 3D metaalprinten onderzoeken. 

Met HiPAC 3D geprinte airducts in Sauber F1 racewagens

Sauber dochter Sauber Aerodynamics beschikt over 2 SLS machines met een bereik van 500 bij 500 bij 750 mm; 4 SLS printers die tot 500 bij 500 bij 750 mm kunnen printen en nog 5 SLA machines met elk een bereik van 650 bij 750 bij 480 mm. Voor grotere componenten is men in staat om de losse onderdelen aan elkaar te verlijmen en af te werken.  Jaarlijks 3D print het bedrijf zo’n 40.000 onderdelen, zowel voor de eigen racewagens als ook voor derden. Dankzij additive manufacturing is de doorlooptijd van sommige componenten meer dan gehalveerd.

 

Koolstofvezel versterkt

Het grootste deel hiervan wordt met een eigen ontwikkeld materiaal  voor de SLS machines geprint: HiPAC. Dit is een high performance PA12 die koolstofvezel versterkt is. Dankzij de versterking zet men het voor de F1 racewagens in. Onder andere de inlaatkanalen voor de koellucht voor de remmen worden 3D geprint met dit materiaal. Hiermee wordt in de F1 races gereden. De komende tijd gaat Sauber F1 beslissen over welke metalen componenten men wil gaan ontwikkelen. Ongetwijfeld zullen tijdens de F1 van België komend jaar de eerste resultaten zichtbaar zijn.

 

Irina Schatorjé (executive assistant marketing & sales bij Additive Industries) leidt het project met Sauber F1. Zij is enthousiast over de mogelijkheden die de samenwerking biedt.

 

Franc Coenen

Voor één keer zelf op de foto. Van links naar rechts Sauber coureur Marcus Ericsson, Franc Coenen (3D Print magazine) en Pascal Wehrlein.

Sauber F1 rijder Pascal Wehrlein in de Formule 1 racewagen met speciaal voor de race in Spa-Francorchamp prominent de naam van Additive Industries.

 

 

Back to top button