Materials

3D Printing Materials: materiaalinnovaties die mee de toekomst van 3D printen bepalen

Het lock-inn system, waarbij je poeders en machines van dezelfde leverancier betrekt, bestaat nog steeds in de additive manufacturing industry. Stijn Lambrechts, AM-expert bij Sirris, toont volgende week op 3D Printing Materials conference dat zeker bij de poederprocessen er voldoende poeders in de markt beschikbaar zijn om onafhankelijk van de machineleverancier materialen in te kopen. 3D Printing Materials toont verder materiaalinnovaties die mee toekomst van 3D printen bepalen.

 

Van nanoversterkte polymeren en biobased beton tot thermoplasten

Stijn Lambrechts denkt dat er voldoende mogelijkheden zijn om los van de printerleverancier je poeders in te kopen en het proces te valideren. Hij reikt tijdens zijn inleiding ook praktische tips aan hoe je voor een nieuw materiaal je procesparameters kunt aanpassen zodat het proces betrouwbaar en stabiel wordt.

 

Hydrogels

De AM-expert van Sirris snijdt hiermee een interessant thema aan op de 3d editie van 3D Printing Materials conference die Jakajima in Maastricht organiseert. Dit keer valt deze samen met 3D Medical Expo. Op de materialenconferentie wordt een breed scala aan materialen voor 3D printen belicht, van technisch keramiek, kunststoffen tot en met hydrogels voor 4D printen. Dit laatste thema wordt belicht door Marc in het Panhuis van de universiteit van Wollongong in Australiƫ. Hydrogels zijn een beloftevol matateriaal voor onder andere sensoren, bionische implantaten maar ook voor robotica. Hij laat in zijn presentatie zien hoe je deze zachte en brosse materialen met 3D en 4D printen kunt gebruiken.

 

 

Betonprinten

Professor Theo Salet van de TU Eindhoven gaat in op de vraag of 3D printen een technologie is voor het maken van duurzame betonnen constructies. Ja, denken de Eindhovense onderzoekers. En het kan een flinke kostenbesparing opleveren omdat momenteel de helft van de kosten voor een betonnen constructie te maken heeft met de noodzakelijke bekisting. 3D betonprinten heeft bovendien een positief effect op de milieu-impact. Overigens is op dit vlak in Nederland een project gestart door Studio Michiel van der Kley en de 3D printerfabrikant Opiliones. In het project Next ontwikkelen ze de toepassing van biobased beton 3D printen. Beide partijen willen zowel de hardware ontwikkelen als ook geschikte materialen vinden. De hele ontwikkeling gebeurt momenteel in Ulft.

 

Thermoplasten 3D printen

Vanuit de wetenschappelijke hoek is Niels Flach van het Innovation Centre of Polymers de derde spreker geeft de deelnemers alvast een voorproefje van een heel nieuw materiaal voor FDM-printen, namelijk Gopla. Dat bevat nanodeeltjes ter versterking. Brando Okolo, hoogleraar aan de Karlshochschule in Karlsruhe, spreekt over waarom de huidige generatie versterkte polymeren en temperatuurbestendige thermoplasten van nature niet geschikt zijn voor additive manufacturing en welke uitdagingen er zijn om ze wel hiervoor geschikt te maken. Hij gaat in op de stand van zaken in de ontwikkeling van 3D printen van thermoplasten die tegen hoge temperaturen bestand zijn.

3D Printing Materials conference vindt plaats van 26 en 27 januari in het MECC Maastricht. Hier vind je alle info. En hier kun je meer lezen over 3D Medical Expo die gelijktijdig plaatsvindt.

Back to top button